Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия наложи ограничения на посолството на САЩ в Москва и намекна, че посланикът е нежелан


Колаж от снимки на американския президент Джо Байдън (вляво) и руския президент Владимир Путин.
Колаж от снимки на американския президент Джо Байдън (вляво) и руския президент Владимир Путин.

Русия е посъветвала посланика на САЩ в Москва да се върне във Вашингтон "за консултации". Това стана ясно от изявление на външния министър Сергей Лавров, допълнено от съобщение на институцията в петък вечерта.

Наред с това Москва съобщи, че ще изгони десетима американски дипломати като реципрочна мярка на аналогично решение на САЩ, обявено ден по-рано.

В петък Русия наложи и ограничения за влизане в страната на 8 високопоставени политици и държавни служители на САЩ. Сред тях са министрите на правосъдието и на вътрешната сигурност, директорите на ФБР, на Националното разузнаване и на Федералното бюро за затворите, съветник на президента по вътрешната политика.

В списъка на хората, които не могат да влизат в Русия, са също и бившият съветник на Доналд Тръмп - Джон Болтън, който по-късно написа критична книга за Тръмп, както и Робърт Джеймс Улси, който беше директор на ЦРУ от 1993 до 1995 по времето на президента Клинтън.

В съобщението на руското външно министерство от петък вечерта се посочват редица ограничения, засягащи американската дипломатическа мисия в Москва, и се заявява намерението на Русия да "доведе до край" прекратяването на дейността на своя територия на американски неправителствени организации, "контролирани от Държавния департамент и други държавни американски структури".

Според една от мерките руски граждани и граждани на трети страни вече няма да могат да бъдат наемани за административни и технически постове в посолството на САЩ в Москва.

От друга мярка става ясно, че дипломатите на Вашингтон вече няма да могат да пътуват свободно из Русия. В съобщението пише, че Москва прекратява двустранен меморандум от 1992 г., с който тези пътувания бяха разрешени за първи път след падането на Берлинската стена.

Русия налага и годишно ограничение от до 10 американски граждани, които могат да работят в посолството в Москва като краткосрочно командировани от Държавния департамент.

В съобщението се казва още, че "тези стъпки са само част от наличните възможности" и че ако САЩ не "демонстрират благоразумие, като се откажат от курса на конфронтация", ще бъде реализиран "набор от такива болезнени решения за американската страна, като например ограничаване на дипломатическата им мисия до 300 души".

Напрежението между двете страни ескалира в последните седмици. Вашингтон обвинява Русия в намеса във вътрешната политика на САЩ, което включва и въздействие върху изборния процес в страната.

Кремъл определя действията на САЩ като "не предизвикани от нищо".

Преди месец руският посланик във Вашингтон беше извикан в Москва за консултации и оттогава не се е връщал обратно на поста си, пише Радио Свобода.

Посланикът на САЩ Джон Съливан заяви пред ТАСС, че в посолството се запознават със съобщението на руското външно министерство, публикувано на сайта на институцията, но засега не са получавали от руските власти официално уведомление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG