Връзки за достъпност

Извънредни новини

Настанените с COVID-19 в болници намаляват, но България трайно изостава с ваксинирането


Първа доза ваксина срещу COVID-19 в България са получили по-малко от една десета от хората
Първа доза ваксина срещу COVID-19 в България са получили по-малко от една десета от хората

В последната една седмица настанените с COVID-19 в болници в България намаляват постоянно. Правителството продължава да отменя едно по едно наложените ограничения. От понеделник са разрешени отново посещенията в детски клубове и провеждането на конгреси.

България обаче продължава трайно да изостава с ваксинирането на населението. Първа доза ваксина са получили все още под 10 на сто от хората, докато средно за Европейския съюз този показател е над 25.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов нареди на здравния министър Костадин Ангелов да възстанови дейността на Националния оперативен щаб срещу пандемията, след като сам го закри няколко дни по-рано.

По-малко хора са в болници

Към понеделник пациентите с коронавирус в болници в България са 9229, а седем дни по-рано бяха 10 382. За същия период са починали 777 българи след усложнения от инфекцията. От началото на пандемията битката с болестта загубиха 15 195 души.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 418 при направени 4644 теста. Три пъти повече са излекувани или излезли от карантина - 1441 души. Общо прекаралите по-леко или по-тежко заразата в България са 306 678 души.

Общо потвърдените случаи досега са 386 381, като активни в момента са 64 508.

Министерството на здравеопазването разреши от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове и клубове, но при не повече от 50% от капацитета.

Разрешени са отново конгреси, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги и изложения, също при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията.

Седмица по-рано отвориха училища, детски градини и заведения на закрито. От миналия петък работят и моловете. Затворени остават нощните заведения, които трябва да отворят на 29 април.

България и Латвия са на опашката в ЕС

Напълно ваксинирани с по две дози са 128 538 души. С по една игла са 638 443 българи, което е под 10 на сто от населението. Така България трайно остава на последното място в Европейския съюз. Средно за общността около една четвърт от хората имат по една доза.

Другият изоставащ в ЕС е Латвия, която е поставила първа доза на малко над 10 на сто от населението, показват данните на поддържания от екип на Оксфордския универстите портал.

В Хърватия близо 15% от населението са получили първа игла, следва Румъния с около 22%.

Съседите на България се справят по-добре. В Гърция първа доза са получили 24% от хората, в Сърбия - 25%, в Турция - 24%.

Единственото изключение е Северна Македония, която официално няма договори за доставка на ваксини и разчита на помощ от други държави, предимно Сърбия. Едва 2 на сто от македонците са получили първа доза.

Първите в ЕС са Малта и Унгария съответно с около 60 и 50 на сто от населението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG