Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони още 10 американски дипломати


Външният министър на Русия Сергей Лавров. Снимката е архивна.
Външният министър на Русия Сергей Лавров. Снимката е архивна.

Русия обяви за нежелани още 10 дипломати от американското посолство, съобщи външното министерство в Москва на сайта си. Дипломатите имат един месец, за да напуснат страната.

Решението е реципрочна мярка, взета в отговор на по-ранно решение на Вашингтон да изгони от САЩ 10 руски дипломати и да наложи други санкции срещу руски фирми и физически лица. Съединените щати обвиняват Русия в това, че тя стои зад мащабните хакерски атаки срещу американски държавни институции и зад намеса в изборния процес.

Русия отрича всякаква причастност към двете събития.

В решението на Москва от сряда действията на САЩ се определят като враждебни, а решението руските дипломати да бъдат изгонени - като неоснователно.

Външното министерство посочва, че "в близко време" Москва ще предприеме и други стъпки, с които да отговори на "последната вълна от незаконни антируски санкции на САЩ".

Новината за изгонването на американските дипломати идва малко след ежегодното обръщение на президента Путин към Федералното събрание. В нея той обвини неназовани от него западни държави в организиране на акции против Русия.

Путин предупреди, че "те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG