Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се готвят да увеличат военната помощ за Украйна с 300 милиона долара годишно


Войник от Украинската армия в района на Донбас
Войник от Украинската армия в района на Донбас

Комисията за външна политика на американския сенат одобри законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, включваща и предоставянето на смъртоносни оръжия. Целта е да се подпомогне Украйна в противодействието ѝ срещу руската агресия.

Новината идва, след като Киев призова Запада за повече подкрепа на фона на струпването на руски войски близо до границата с Украйна и в Крим.

Законопроектът за партньорство с Украйна в сферата на сигурността беше приет единодушно в сряда. Той предвижда помощ в размер от 300 милионa долара годишно за период до 2026 г., половината от които ще бъдат предоставени при определени условия. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Камарата и от Сената и след това да бъде подписан от президента Джо Байдън.

„Тъй като [руският президент Владимир] Путин продължава да провокира ескалация на напрежението по границата с Украйна, ние единодушно декларираме твърдата си подкрепа за украинския народ и ангажимента си да защитаваме както своите национални интереси, така и най-близките си партньори,“ посочи в изявление сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения и член на Демократическата партия.

Законопроектът също така задължава президента Джо Байдън да докладва пред Конгреса дали 20-те компании и кораби, които участват в изграждането на газопровода "Северен поток 2", могат да бъдат санкционирани. САЩ се противопоставят на почти завършения тръбопровод, който ще пренася газ от Русия до Германия под Балтийско море.

Само ден по-рано в ежегодното си обръщение към Федералното събрание руският президент Владимир Путин обвини неназовани от него западни държави в организиране на акции против Русия. Путин предупреди, че „те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали“.

"Демонстрация на сила и натиск върху Украйна"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG