Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Бейби бум“ на носорози


Индийският носорог е наричан също и еднорог носорог.
Индийският носорог е наричан също и еднорог носорог.

Покатерили са се върху слонове. Държат в ръка тефтери и някакви дълги списъци. Около тях е пълно с други ездачи на слонове, но това са войници с пушки в ръце. Ще стрелят само в един случай: ако тигри или мечки нападнат групата.

Гледката е достатъчно екзотична, а дори не е от приключенски филм. В продължение на три седмици това беше ежедневието на група зоолози и природозащитници в непалската джунгла. Обикаляли са Националния парк Читуан, за да преброят популацията на застрашен вид носорози.

Повече са!

Преброяването завърши през април с обнадеждаващи новини: популацията на индийски носорози се покачва. Към момента в Непал има 752 индийски носорози, което е с над 100 повече от броя им преди шест години. Един от рейнджърите в парка Читуан, цитиран от изданието „Уолстрийт джърнъл“, дори говори за „малък бейби бум“ сред носорозите.

Индийският носорог, наричан също еднорог носорог, се среща в дивата природа единствено в Непал и части от североизточна Индия. Смята се, че в целия свят има останали само около 3600 индивида.

В миналото в Непал са се срещали хиляди такива носорози. Правителствената програма за презаселване на населението обаче е довела до масова сеч и значително намаляване на естествения им ареал. В следствие на обезлесяването и бракониерството носорозите почти изчезват – през 60-те години в цялата страна остават само около 100 животни от този вид.

Правилата, войните, пандемиятя

През следващите десетилетия нещата постепенно се променят. Непалското правителство въвежда по-строги правила за опазване на застрашените видове и техните местообитания. Тези усилия дават резултат и популацията на индийски носорози започва да се покачва.

Следва обаче продължилата цяло десетилетие гражданска война в Непал, от която се възползват и бракониерите. Броят на носорозите отново заплашително спада.

Днес обаче, както отбелязват преброителите, тенденциите са обнадеждаващи. „Увеличаващият се брой носорози е вълнуваща новина за нас,“ казва Харибадра Ачаря от държавния отдел за опазване на околната среда пред АФП.

„Това последно преброяване също така показва, че сме на прав път в усилията да опазим естествените местообитания“, добавя тя.

Експертите твърдят, че за положителните промени може да е допринесла и пандемията, а не само усилията на властите.

COVID-19 изигра малка, но важна роля в това популацията на носорози да се покачи,“ казва пред „Уолстрийт джърнъл“ Дипак Кумар Карал, генералният директор на държавния отдел за опазване на околната среда.

Благодарение на затварянето са изчезнали туристите, които обикновено обикалят природния парк в бръмчащи джипове и смущават носорозите. Така през изминалата една година животните са имали възможността спокойно да се хранят, чифтосват и отглеждат малките си. Много по-редки са станали случаите на носорози, търсещи храна в близките села и ферми.

Родени през последните месеци

Нещо повече, според експертите пандемията е предоставила идеалната среда за раждането и отглеждането на бебета носорози, допринасяйки за нещо като „бейби бум“.

„Повечето от малките носорози, които видяхме бяха много млади, вероятно родени през последните 4 месеца. С по-малкото хора, които да ги безпокоят, те изглеждаха щастливи и спокойни,“ разказва един от преброителите.

Бременността при носорозите трае 15-16 месеца, което означава, че „бебетата на локдауна“ още не са се родили. Цялостните ефекти от затварянето ще се видят чак след няколко месеца. Въпреки това рейнджърите са видели повече малки, отколкото при предишни преброявания, и смятат, че те са оцелели именно благодарение на липсата на туристи и по-ниските нива на стрес.

И макар че увеличаващата се популация на индийски носорози е един успешен пример за опазване на местообитанията и видовете, остават опасенията за това как да бъде запазен броят им въпреки ограничените диви територии.

„Както носорозите, така и тигрите се нуждаят от огромни територии, които да обитават, докато популациите им нарастват. Те достигат до границите на природния парк, което води до конфликти с хората,“ отбелязва пред Би Би Си Гана Гурунг от непалския отдел на WWF и отправя поглед към бъдещето: „Това ще бъде гигантско предизвикателство.“

XS
SM
MD
LG