Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кислород за още 72 часа. Продължава търсенето на изчезналата индонезийска подводница


Подводницата KRI Nanggala 402 изчезна рано сутринта в сряда. На борда има 53 души екипаж.
Подводницата KRI Nanggala 402 изчезна рано сутринта в сряда. На борда има 53 души екипаж.

Екипажът на борда на изчезналата индонезийска подводница има кислород за още 72 часа. Това съобщиха представители на военноморските сили на Индонезия в четвъртък.

Подводницата KRI Nanggala 402 изчезна рано сутринта в сряда по време на учения, провеждащи се на около 100 км от остров Бали. На борда ѝ има 53-членен екипаж. Според някои източници контактът с подводницата е бил изгубен след нареждане тя да се спусне по-дълбоко в океана.

Началникът на щаба на индонезийския флот Юдо Маргоно съобщи, че екипажът има достатъчно кислород, за да издържи до събота. По думите му подводницата е била в изправно техническо състояние.

„Подводницата беше със сертификат за изправност. Беше в пълна бойна готовност,“ каза Маргоно на специална пресконференция.

Подводницата е произведена в Германия през 1977 г. и се използва от Индонезия от 1981 г. През 2012 г. е приключило преоборудването ѝ в Южна Корея.

Търсенето ѝ продължава, като в него се включиха няколко военни кораба от Малайзия и Сингапур, а САЩ, Австралия, Франция и Германия също предложиха помощ. Междувременно беше открит разлив на петрол близо до мястото, на което е била потопена подводницата. Смята се, че разливът може да е знак за повреда на резервоара или да е сигнал от екипажа.

Индонезия разполага с пет подводници, от които две са построени в Германия, а три са по-нови с произход Южна Корея. Азиатската страна се стреми да модернизира своите отбранителни способности, но част от оборудването ѝ е остаряло. Вследствие на това през последните години имаше няколко фатални инцидента, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG