Връзки за достъпност

Извънредни новини

Влошаването на околната среда е най-сериозният световен проблем според младите българи


Младо момиче по време на протест в София. Снимката е илюстративна.
Младо момиче по време на протест в София. Снимката е илюстративна.

Над половината от младите българи смятат, че влошаването на състоянието на околната среда е най-сериозният световен проблем. Това сочи изследване на агенция Ипсос, финансирано от Европейския съюз. На второ място са бедността и гладът (45%), а на трето - измененията в климата.

Изследването е проведено между 29 октомври и 19 ноември 2020 г. В него са участвали общо 22 377 младежи от 23 държави на възраст между 15 и 35 години. Данните бяха представени на пресконференция на Фондация "Екообщество" от социолога Първан Симеонов.

Той коментира, че според него "няма съществена структурна разлика между мненията в България и мненията в Европа." 40% от българските младежи се притесняват много или изключително много от климатичните промени в сравнение с 46% за ЕС.

Основна отговорност за справяне с климатичните промени носят бизнесът и индустрията според 54% от българите, а на второ място са националните правителства (43%). Средните стойности за ЕС по този показател са съответно 52% за бизнеса и 49% за правителствата.

Над три четвърти от интервюираните твърдят, че са подписвали петиция или биха гласували за политици, които дават висок приоритет на справянето с екологичните проблеми, а 68% са участвали или биха участвали в мирни протести, за да привлекат внимание към тази тема.

Резултатите от изследването бяха съобщени на международния Ден на Земята - 22 април, когато започва и срещата на световните лидери за борба с климатичните промени, организирана от Съединените щати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG