Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя


Президентът на САЩ Джо Байдън определи като геноцид масовите убийства на арменците в Османската империя от началото на 20 век. Символичната постъпка рискува да навреди на вече обтегнатите отношения на Вашингтон с Анкара – ключов съюзник в региона и важен партньор в НАТО.

„Всяка година на този ден почитаме животите на всички загинали в арменския геноцид от Османската ера и отново се ангажираме с предотвратяването на това да се случат подобни зверства отново някога“, каза Байдън в изявление.

„И ние помним, за да останем постоянно нащрек срещу разяждащото влияние на омразата във всичките й форми“, допълни още той.

Байдън направи изявлението си на 106-тата годишнина от военната кампания на Османската империя, в която са убити 1 милион и половина души.

Президент на САЩ за първи път взима подобно решение по въпроса, с което влиза в разрез с дългогодишната политика на Белия дом. Досега Вашингтон отбягваше определението на събитията, за да не ядоса стратегическия си партньор Турция.

Новината за решението на Байдън беше съобщена от международните медии още в четвъртък, но беше потвърдена с официалното изявление в събота.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза в писмено изявление, че Турция ще продължи да „защитава истината срещу лъжата на така наречения „арменски геноцид“.

Активисти за човешки права и етнически арменци реагираха без особено вълнение на новината, описвайки действията на Байдън като символичен жест.

България е от държавите, които не използват думата геноцид. Декларация на Народното събрание от 2015 г. използва термина “масово изтребление” над арменците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG