Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крайно опасни практики". Университетски преподаватели заявиха подкрепа за Осиковски


Сградата на Факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски".
Сградата на Факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски".

Факултетът по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски" и катедрата „Медии и обществени комуникации“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) публикуваха свои позиции с „остър протест“ срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски.

„Апелираме наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател“, се казва в позицията на катедрата, публикувана във Фейсбук.

От факултета по журналистика пишат, че с уволнението на доцента ректоратът грубо нарушава правото на свободно изразяване на мнение и позиция, които са гарантирани в българската конституция.

„Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време - с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко“, казват те.

Преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ доц. д-р Мартин Осиковски беше дисциплинарно уволнен на 23 април, след като изрази критично мнение за посещение на премиера Бойко Борисов в учебното заведение. Мотивът на УНСС е, че е уронил престижа на университета.

Като причина беше посочена неговата публикация във Фейсбук, в която той критикува използването на университета като сцена да политическа агитация. В нея Мартин Осиковски изразява мнението, че е „обидно“ за студентите и преподавателите да стават декор за предизборна обиколка на премиера и тогава кандидат за депутат от ГЕРБ Бойко Борисов два дни преди изборите за парламент на 4 април.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също излезе с позиция в подкрепа на преподавателя по-рано тази седмица. Тя нарече уволнението му „недопустим, тоталитарен акт“, който напомня за „мракобесни времена в българската история“.

В позицията си от събота факултетът по журналистика се обръща директно към ректора на УНСС проф. Димитър Димитров с напомнянето, че „университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото!“.

„Затова считаме, че подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни!“, допълват още от факултета.

Според проф. Димитров в публикацията на доц. Осиковски от 2 април е имало „необосновани и неверни твърдения“, с които обществото е въведено в заблуждение. Това пояснява ректорът в интервю за Офнюз.

По думите му публикацията в профила на Осиковски е въвлякла университета в „политическа агитация, насочена срещу определена политическа партия“. Освен това е съдържала „обидни квалификации по отношение на УНСС като „срам“ и „съсипан“, допълва още Димитров.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС и се срещна с ректора. Тогавашният министър-председател публикува снимки в профила си във Фейсбук, с които съобщи, че е готов нов корпус на университета и допълни колко пари са отпуснати от правителството за неговото доизграждане.

По-рано тази седмица студенти на Мартин Осиковски и негови колеги преподаватели започнаха петиция с искане заповедта за уволнението му да бъде отменена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG