Връзки за достъпност

Извънредни новини

УНСС уволни преподавател след критики срещу посещение на Бойко Борисов


Мартин Осиковски
Мартин Осиковски

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) уволни преподавател, който критикува посещение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в учебното заведение.

Доц. д-р Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно с мотива, че е уронил престижа на университета, каза той пред Свободна Европа. От пресцентъра на висшето учебно заведение потвърдиха за уволнението на преподавателя в катедра „Медии и обществени комуникации“.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС, срещна се с ректора проф. Димитър Димитров и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

„Готов е новият корпус на Университета за национално и световно стопанство. За неговото доизграждане преди 2 години отпуснахме 7,5 млн. лв. […] Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България - трябва да им осигурим най-добрите условия“, гласи текстът на публикацията.

Тези пари бяха отпуснати от държавния бюджет лично по решение на Борисов, след като ръководството на университета предупреди, че е пред фалит. По-късно в обществената поръчка за ремонта бяха открити нередности и вече бившият ректор Стати Статев беше санкциониран, съобщи „Капитал“. За тези пари се говори и в изтеклите миналата година записи с глас, който прилича на този на Борисов.

В деня на посещението на Борисов доц. Осиковски написа във Фейсбук, че напуска няколко свои длъжности в УНСС в знак на протест срещу използването на университета за политически цели - главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“ и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

Той обаче остана в учебното заведение като преподавател.

„Беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV“, написа той. „Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ.“

Няколко дни по-късно ръководството на университета изисква от Осиковски писмени обяснения, каза той пред Свободна Европа. „Още тогава усетих накъде отиват нещата“, допълни той.

В крайна сметка той е уволнен и като мотив е посочено уронване на доброто име на университета. А повод е именно публикацията, в която той критикува посещението на Бойко Борисов в УНСС.

„Моята публикация е взета и е изтълкувана в един превратен смисъл“, каза той. „В мотивите например се посочва, че аз твърдя, че на територията на кампуса е проведена политическа предизборна агитация в тесния юридически смисъл на това понятие. Според изборните правила това представлява нещо много конкретно – символи и открито призоваване за гласуване за конкретна партия. Такова нещо в своя пост не съм твърдял. Дори не съм употребил тези думи. Аз съм коментирал духа на това, което се случи, не неговата буква.“

От Университета за национално и световно стопанство изразиха готовност да предоставят мотивите за уволнението, но не и преди да се консултират с адвокат. До момента Свободна Европа не е получила мотивите. „Но има и публикации, и медийни участия, и пресподеляне“, каза пресцентърът на учебното заведение.

Мартин Осиковски каза, че не е уронил престижа на университета и не е възнамерявал да направи това.

„Дори напротив. Смятам, че моето действие допринася за престижа на една образователна институция. То изкарва на повърхността разногласия, притеснения, тревожност. А това винаги е показател за наличие на добър вътрешен имунитет на университета като общност. То показва, че общността е готова да забележи опасност и да се съпротивлява срещу тази опасност“, каза той.

Студенти на Мартин Осиковски и негови колеги преподаватели започнаха петиция с искане заповедта за уволнението му да бъде отменена.

„Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Позицията изразява лоялност“ към него, пишат те. „Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение.“

XS
SM
MD
LG