Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов отиде в УНСС и обяви, че държавата ще даде обещаните 7,5 млн. лева


Бойко Борисов и ректора на УНСС Стати Статев.

Дни след като ръководството и студентите на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) публикуваха отворено писмо, в което предупредиха, че учебното заведение е пред фалит, премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще отпусне обещаните 7,5 млн. лева.

С тях УНСС ще трябва да покрие задълженията към фирмата строител на новия си корпус. За него е предоставено европейско финансиране в размер на 4,5 млн. лева, а 7,5 млн. са обещани от Министерството на финансите. Такъв разход не е заложен в държавния бюджет, нито е приет с решение на Министерския съвет, стана ясно по-рано от думите на министъра на образованието. Премиерът Бойко Борисов обаче в четвъртък обяви, че още следващата седмица кабинетът ще отпусне парите.

Учебното заведение поиска във вторник 10,3 млн. лева от държавата, защото изпълнението на проекта е излязло по-скъпо от планираното.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви по-рано, че при подготовката на проекта за нов корпус на университета има допуснати грешки още с обявяването на обществената поръчка. От Министерството на финансите вече съобщиха, че предстои проверка за начина на провеждане на обществената поръчка.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG