Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Рана, която трудно ще зарасне“. Турция реагира остро на речта на Байдън за „арменския геноцид“


Турция отвърна с раздразнение на решението на президента на САЩ Джо Байдън да определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя. Анкара обвини САЩ, че се опитва да пренапише собствената й история.

В Калифорния и Вашингтон американците от арменски произход приветстваха изявлението на Байдън, което беше направено в Деня в памет на 106-тата годишнина от военната кампания на Османската империя, в която са убити 1 милион и половина души.

Стотици поднесоха цветя в памет на загиналите върху паметник, построен на хълм в Калифорния, който се е превърнал в символичния център за арменската диаспора в САЩ. Във Вашингтон хора излязоха на шествие, приветсвайки изявлението на президента.

На 24 април Байдън стана първият американски президент, който използва думата геноцид в официално изявление, за да опише масовите убийства на арменци в Османската империя от началото на 20 век. До момента Белият дом избягваше този символичен жест, за да не навреди на отношенията на Вашингтон с Анкара – ключов съюзник в региона и важен партньор в НАТО.

По време на предизборната си кампания обаче Байдън обеща, че ще признае събитията за геноцид и в събота спази поетия ангажимент.

„Всяка година на този ден почитаме животите на всички загинали в арменския геноцид от Османската ера “, каза Байдън.

Според Турция арменците са загинали в резултат на граждански конфликт, а не заради целенасочено изтребление, поръчано от османската власт.

Правителство в Анкара беше обединено в гневната си реакция.

„Думите не могат да променят или пренапишат историята. Няма да взимаме уроци по нашата история от никого“, написа в Туитър външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Той изцяло отхвърли решението на САЩ, което според него е базирано „изцяло на популизъм“. Опозицията в Анкара също критикува изявлението на Байдън и го нарече „голяма грешка“.

Позиция на външното министерство допълва, че „изказването няма никакво академично или правно основание, нито пък е подкрепено от някакви доказателства“.

По-късно ведомството извика посланика на САЩ, за да изрази своето недоволство. Чавушоглу е казал, че решението на Байдън е нанесло „рана във взаимоотношенията, която трудно ще зарасне“, съобщава Държавната информационна агенция Анадолу.

Президентът на Турция Реджеп Тайин Ердоган се обърна към арменската общност и към патриарха на Арменската църква. Той ги призова „да не позволяват да бъде забравена културата на съвместно съжителство между турците и арменците“.

Темата беше „политизирана от трети лица и превърната в начин за намеса срещу нашата страна“, каза Ердоган.

Посланието на Байдън беше посрещнато с „огромен ентусиазъм“ от народа на Армения и арменците по целия свят, пише в писмо до американския президент министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Той благодари на Байдън за „влиятелната стъпка към справедливост и безценна подкрепа за потомците на жертвите на арменския геноцид“.

В Армения церемониите в памет на загиналите продължиха през целия ден, а уличното осветление в големите градове беше изключено късно вечерта на 23 април.

Мощен лъч от синя светлина озари небето над столицата Ереван. Жителите загасиха лампите у дома и запалиха свещи или фенерчетата на телефоните си, за да почетат жертвите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG