Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Армения подаде оставка, за да се кандидатира отново през юни


Министър-председателят на Армения Никол Пашинян
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян подаде оставка, за да позволи формално провеждането на парламентарни избори през юни.

Страната е в политическа криза заради войната с Азербайджан през 2020 г.

Пашинян ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер до изборите по-късно тази година и отново ще се кандидатира за министър-председател.

"Ако хората решат, че аз трябва да се оттегля като министър-председател, аз ще ги послушам, а ако тяхната воля е да продължа работата си като премиер, аз също ще я изпълня", каза той.

Оставката идва след промени в изборния кодекс на Армения, които според опозицията са направени, за да помогнат на Пашинян да спечели. Страната преминава към изцяло пропорционална електорална система.

Правителството на Армения изпадна в политическа криза, след като Пашинян подписа примирие с Азербайджан през ноември 2020 г., което беше договорено с помощта на Русия. То сложи край на войната в региона на Нагорни-Карабах. Много арменци обаче възприемат подписването на мирния договор като загуба на войната.

"Ако дойдат тук, аз ще ги застрелям и убия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG