Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската прокуратура спря дейността на щаба на Навални


Руската прокуратура спря дейността на общественото движение "Щабовете на Навални". Това съобщи адвокат Валерия Ветошкина от обединението на юристите "Команда 29", което представлява в съда движението на най-големия критик на властта в Русия.

"На офисите на Навални и на Фонда за борба с корупцията беше наредено незабавно да преустановят дейността си", написа в Туитър Иван Жданов, директор на фонда.

"Прокуратурата поиска от съда да забрани на организациите, свързани с Навални, да правят публикации онлайн, да организират протести и да участват в избори", каза Леонид Волков, съюзник на Навални.

На 16 април прокуратурата поиска от съда да признае за екстремистка организация Фонда за борба с корупцията на опозиционния лидер.

"Под прикритието на либерални лозунги тези организации участват в създаването на условия за дестабилизация на социалната и социално-политическата ситуация. Действителните цели на тяхната дейност са създаване на условия за промяна на основите на конституционната система, включително използване на сценария на "цветна революция", казва прокуратурата.

В съобщението се посочва още, че тези структури помагат на "нежеланите международни организации да действат на руска територия".

Алексей Навални е известен с антикорупционните кампании в Русия и е един от най-големите критици на президента Владимир Путин.

През август миналата година опозиционният лидер беше отровен с Новичок. След завръщането си от Германия, където се лекуваше, беше незабавно арестуван и беше осъден на две години и половина затвор за нарушаване на стара условна присъда.

На 6 април лекарите, които поискаха достъп до Навални, бяха задържани пред затвора. Миналата седмица в цяла Русия се проведоха масови протести в защита на Навални. ЕС и САЩ наложиха санкции на Москва и настояха за незабавното му освобождаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG