Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалистическата партия на премиера Еди Рама печели изборите в Албания


Премиерът на Албания Еди Рама
Премиерът на Албания Еди Рама

Управляващата в Албания Социалистическа партия на премиера Еди Рама получава 49,4% от гласовете на проведените в неделя парламентарни избори. Това съобщи Държавната избирателна комисия , цитирана от Ройтерс.

Опозиционната Демократическа партия е втора с 38,8% от гласовете, а на трето място остава Социалистическото движение за интеграция със 7,1%. Окончателните резултати ще бъдат обявени във вторник.

"Искам да кажа на всеки, преди всичко на социалистите, че всички гласове са в урните. Народът каза своята дума. Догадките, екзитполовете, въпреки че дават на нас властта да управляваме, са в рамките на прогнозите преди мача", каза Рама.

Председателят на централната избирателна комисия Илирян Делибаши призова политическите лидери да проявят сдържаност и каза, че ЦИК ще обяви победителя в изборите до 48 часа.

Изборите в Албания бяха предхождани от спорове, хакерски атаки срещу избирателната комисия и дори убийство на активист. В неделя, когато албанците излязоха до урните, имаше много сигнали за купуване на гласове.

Албанските медии съобщиха, че в Дуръс двама души са били задържани, след като в автомобила им са били открити 28 плика с по 5 или 10 хиляди леки (40 и 80 евро). Според полицията у тях са били намерени и материали на политическа партия.

Лидерът на опозиционното Социалистическо движение за интеграция (СДИ) Моника Круемади обвини управляващата Социалистическа партия за случая. Тя дори показа списък, за който твърди, че съдържа имената и личните данни на избиратели от Дуръс с отбелязани срещу тях парични суми.

В петък пък полицията обяви за издирване един от кандидатите за депутати на СДИ в Тирана по подозрение за купуване на гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG