Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон санкционира 14 руснаци за корупция по новия си закон "Магнитски"


Външният министър на Великобритания Доминик Рааб
Външният министър на Великобритания Доминик Рааб

Великобритания обяви първите санкции по силата на своя нов глобален антикорупционен режим. Лондон замрази активи и наложи санкции на 14 лица от Русия, както и на 8 души от други държави.

Руснаците са санкционирани за тяхното участие в корупционни действия, разкрити от покойния адвокат Сергей Магнитски. Той помогна за ракзриването на кражба на 230 милиона долара от бюджета чрез данъчни измами, а след това беше арестуван и почина в затвора след отказано му лечение.

Групата от 14 руснаци нямат право да влизат във Великобритания, а активите им на територията на Обединеното кралство са замразени.

"Санкциите срещу корупцията не са насочени срещу цели държави или народи, а срещу конкретните извършители, които трябва да бъдат държани отговорни за корупция, както и срещу техните съучастници", каза външният министър Доминик Рааб.

Сред санкционираните руснаци е Дмитрий Клювев, собственик на Универсална спестовна банка в Русия.

Новият закон "Магнитски" на Великобритания е подобен на този в Съединените щати и също носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвора през 2009 г.

Лондон също санкционира индийските братя Аджай, Атул и Раджеш Гупта, които са в центъра на корупционен скандал в Република Южна Африка, който доведе до оставката на президента Джейкъб Зума през 2018 г.

Санкционирани са също по един гражданин на Хондурас, Никарагуа и Гватемала.

Рааб каза пред депутатите в Лондон, че санкциите ще предотвратят възможността на корумпираните лица да използват Великобритания като "убежище за мръсните пари".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства действията на Лондон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG