Връзки за достъпност

Извънредни новини

Внесено в парламента: Бюрото по защита на застрашени лица да излезе от контрола на главния прокурор


Тошко Йорданов от "Има такъв народ" е един от вносителите на новия проект.
Тошко Йорданов от "Има такъв народ" е един от вносителите на новия проект.

Партията на Слави Трифонов предлага да се извади важна държавна структура от подчинението на главния прокурор и да се премести в Министерството на правосъдието.

Става дума за Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Институцията съществува от 16 години и веднъж вече е променяла структурата, на която е подчинена.

Бюрото възниква за първи път през 2005 г. като отдел към Министерството на правосъдието. През 2014 г., когато главен прокурор е Сотир Цацаров, то преминава на подчинение на главния прокурор.

Във вторник двама депутати от "Има такъв народ" внесоха в парламента предложение Бюрото да се върне към първоначалния си статут. Вносители са Тошко Йорданов и Виктория Василева.

В мотивите си те посочват, че "[д]ейността по осигуряване на защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство не е сред конституционно определените функции на съдебната власт, в частност на прокуратурата".

Проектът включва също и ограничаване на правомощията на бюрото, "като се отменят тези, свързани с принудителното довеждане на лица до орган на съдебната власт, както и с охраняването и обезпечаването на провеждането на действия по разследването".

От партията на Слави посочват, че бюрото трябва да изпълнява единствено функции по присъщата му дейност - да защитава застрашени лица.

Двамата вносители пишат, че в последните години са извършени промени в закона, който регулира дейността на бюрото. Те са били извършени в отклонение на конституционния принцип за разделение на властите и са позволили на главния прокурор да съсредоточи в ръцете си всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на институцията.

Според вносителите това е позволило на орган на съдебната власт да упражнява типични полицейски функции като охрана, предотвратяване и пресичане на престъпна дейност.

Преди месец президентът Румен Радев беше сезирал Конституционния съд по същия въпрос и беше поискал да се обяви за противоконституционно мястото на подчинението й.

На 9 юли миналата година служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата и претърсваха кабинети на президентски съветници. Това беше един от двата случая, които предизвикаха многомесечни протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG