Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравната комисия гласува България да преговаря за руската ваксина "Спутник V" 


С девет гласа от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" здравната комисия реши България да направи постъпки за купуване на руската ваксина срещу коронавирус
С девет гласа от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" здравната комисия реши България да направи постъпки за купуване на руската ваксина срещу коронавирус

Здравната комисия в Народното събрание изненадващо подкрепи в четвъртък предложението на БСП, с което парламентът възлага на Министерския съвет да направи постъпки за покупката на руската ваксина „Спутник V“. Руският препарат все още не е получил разрешение за използване на територията на Европейския съюз от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Въпреки това с девет гласа „за“ от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" народните представители решиха страната ни да предприеме действия за набавяне на ваксината.

По-рано през деня, след като БСП, ДПС и ГЕРБ провалиха пленарното заседание, от БСП коментираха пред Свободна Европа, че биха се регистрирали на извънредното заседание в четвъртък, ако техни предложения минат през комисиите на Народното събрание в сряда следобед.

Предложението на левицата мина въпреки идеята на председателя на здравната комисия д-р Александър Симидчиев (Демократична България) да се възложи на МС да предприеме действия за покупка на руската ваксината едва след получаване на разрешение за употреба в ЕС.

Социалистическата партия настоява на тази своя идея още от март, когато предходният парламент я отхвърли.

В аргументите към предложението си БСП посочва, че "много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз".

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който присъства на заседанието на здравната комисия, заяви, че според законите в България не е позволено да се внасят лекарствени продукти, които не са одобрени централизирано от Европейската агенция по лекарствата.

Предложението трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG