Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли предложението на БСП за купуване на руската ваксина


Лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за руската ваксина "Спутник V" в парламента на 5 март 2021 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за руската ваксина "Спутник V" в парламента на 5 март 2021 г.

С 65 гласа в подкрепа, 9 против и 79 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП парламентът да приеме решение, с което да възложи на правителството започване на преговори с Русия за закупуване на ваксината "Спутник V". След гласуването народните представители от левицата напуснаха пленарната зала.

След това парламентът възложи на Министерски съвет да започне консултации с Европейската комисия за възможностите за употреба на други ваксини, които все още не са разрешени за употреба в ЕС. Предожението беше направено от парламентарната комисия по здравеопазването.

Това решение беше прието с 96 гласа "за", без нито един против или въздържал се. От БСП и ДПС не участваха в гласуването. Не беше подкрепено и компромисно предложение на Валери Симеонов, направено на основата на двата проекта.

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план.

От парламентарната група на ГЕРБ реагираха остро на предложението, обвинявайки опозицията в "системен саботаж" на дейстията на управляващите срещу епидемията.

В хода на дебатите беше обяснено, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която на 4 март започна ускорена процедура за одобрение на "Спутник V".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG