Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франсис Макдорманд, която завладя Оскарите без грим и изкуствена усмивка


Франсис Макдорманд
Франсис Макдорманд

“Моят глас е моят меч. Актьорската ми работа е моят меч и аз обичам да работя.” С тези думи актрисата Франсис Макдорманд прие наградата за най-добра женска роля на тазгодишната церемония по връчването на Оскарите.

Макдорманд получи отличието за своето участие в “Земя на номади”. Филмът прави лиричен прочит на едноименната документална книга с подзаглавие "Да оцелееш в Америка през ХХI век", която проследява група възрастни сезонни работници, проправящи си път сред отломките на Американската мечта, разбита на парчета от икономическата криза през 2008 г.

Макдорманд е в ролята на Фърн, която е принудена да живее в своя ван, след като фабриката за гипс, където е работила цял живот фалира. Някои от най-запомнящите се сюжетни моменти са тези, в които Фърн е усамотена насред внушителните природни пейзажи на американския Запад. Именно в тези сцени, лишени от диалог, актьорската игра на Макдорманд се откроява като завършено въплъщение на стремежа към мир със заобикалящия ни свят.

Макдорманд спечели Оскар за най-добра женска роля за трети път. Първата й победа в тази категория е за ролята на бременния полицейски началник във “Фарго” на братята Коен, а втората е за тази на гневна майка, която търси справедливост за мъртвата си дъщеря в “Три билборда извън града”.

С третия си Оскар Макдорманд се присъедини към малка, елитна група от холивудски звезди, сред които са Мерил Стрийп, Джак Никълсън и Даниел Дей-Люис.

Макдорманд е оставила следа и в телевизията, и в театъра. През 2011 г. тя спечели награда Тони за ролята си на самотна майка в пиесата “Добри хора”, а през 2015 получи и Еми за мини-сериала “Олив Китъридж”.

Профил на актрисата, публикуван в Ню Йорк Таймс през 2018 г., я описва като “секси по онзи начин, по който са привлекателни жените, които са напълно уверени в себе си.”

“Земя на номади”, който е реализиран по инициатива на Макдорманд, спечели и Оскарите за най-добър филм и режисура.

XS
SM
MD
LG