Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подпорната стена на Алепу е с нов собственик. "Главболгарстрой" се отказа от проекта


Новият собственик на обекта на Алепу се казва Стоян Василев
Новият собственик на обекта на Алепу се казва Стоян Василев

"Главболгарстрой" се оттегля от проекта "Алепу Вилидж", съобщи компанията, цитирана от БТА. Решението е мотивирано с "негативна кампания и отрицателен обществен отзвук".

Проектът стана известен като "подпорна стена" на т.нар. Шофьорски плаж на юг от Созопол. Строителството там започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“. Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

"Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта "Алепу Вилидж", се казва в съобщение от фирмата.

В съобщението се казва още, че дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев.

Пред БТА той заяви, че ще търси законов и приемлив за обществото начин да завърши обекта.

"Ще изчакаме всички съдебни инстанции да се произнесат преди да продължим с каквито и да е действия, които ще бъдат законово издържани".

Според него "лош вариант е да остане незавършен бетонен паметник, но е още по-лош вариант да има свлачище, пропаднал плаж и замърсяване".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG