Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проектът за "Алепу вилидж": какво се строи на Шофьорския плаж


Така ще изглежда "Алепу вилидж" според проектантите
Така ще изглежда "Алепу вилидж" според проектантите

Строежът при Шофьорския плаж край блатото Алепу ще продължи, като над съществуващата конструкция се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има апартаменти, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

Това стана ясно след като на 1 юли за първи път беше показан публично проектът за ваканционен комплекс „Алепу вилидж“. Сутринта в ефира на бТВ проектантът Камен Славнин и представители на дружеството инвеститор и собственик на имота "ГБС Турс" представиха проекта, а по-късно през деня заработи и сайтът на туристическото селище, на който може да бъде намерена информация за проекта и изображения, които разкриват как инвеститорите и проектантите си представят комплекса.

Строежът на Шофьорския плаж в средата на юни 2020 г.
Строежът на Шофьорския плаж в средата на юни 2020 г.

Строителството на Шофьорския плаж започна през 2017 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха противосвлачищни "укрепителни мероприятия".

В началото на юни 2020 г. снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда. Последва сигнал и проверка от ДНСК, при която началникът на регионалната дирекция заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

Според издаденото разрешение за строеж от община Созопол през септември 2018 г. първо трябва да бъде завършено укрепването на свлачището, което представлява етап 1 от проекта, а едва след това да се строи комплексът „Алепу вилидж“. През 2019 г. строежът е спрян, защото двете дейности са извършвани паралелно. Този път според строителния контрол обаче условието е спазено, като първият етап е приключил през януари.

Етапите на проекта
Етапите на проекта

„Изпълнените към момента дейности по обекта са само и единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект и издаденото разрешение за строеж, а именно – частта от конструкцията на сградата, която е необходима за укрепване на свлачище „Алепу“. Тези дейности отговарят напълно на действащата към момента нормативна уредба“, пише на сайта.

От разпространената днес информация става ясно как ще изглежда втория етап, който ще бъде надстроен върху досега изградения първи етап.

„Вторият етап включва изграждането на курортен комплекс с дву- и триетажни сгради над противосвлачищната конструкция, както и терасовидно разположени сгради пред противосвлачищната конструкция. На втори етап се предвижда продължаване на конструкцията над и на изток от изпълнената до момента противосвлачищна конструкция. Затова са оставени чакащи армировъчни пръти“, пише още там.

Туристическото селище ще има и басейн
Туристическото селище ще има и басейн

В началото на юни Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди строителният контрол да извърши нова проверка. В средата на юни Окръжната прокуратура в Бургас поиска съдът да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж", издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г.

На сайта са публикувани и показателите на проекта, които се различават от предвидените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) характеристики на строежи в зона „А“ – разположена най-близо до морския бряг.

Законът предвижда в 100-метровата зона най-близо до морския бряг да бъде разрешено да се изграждат сгради с до 2 етажа и височина до 7 метра. Плътността на застрояване според закона трябва да бъде до 20%, интензивността на застрояване до 0,5 и минималната озеленена площ най-малко 70%.

Проектът предвижда двуетажни и триетажни сгради над противосвлачищната конструкция, плътност на застрояване 17,02 %, интензивност на застрояване 1 и процент на озеленяване 50%.

По-рано „Дневник“ съобщи, че несъобразяване с параметрите в ЗУЧК е възможно заради „вратичка“ в закона, която предвижда всички подробни устройствени планове, съгласувани преди 1 януари 2008 г., когато влизат в сила поправките в закона, да останат в сила. Такъв е случаят с плана на имота, в който се изгражда „Алепу вилидж“. Той е одобрен от местната администрация в Созопол през 2007 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG