Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата поиска съдът да обяви за нищожно разрешението за строеж на Алепу


В свой доклад от ДНСК констатират, че първоначално е издадено разрешение само за "укрепване на свлачището на Алепу", а впоследствие е издадено ново, което включва и строежа на курортен комплекс
В свой доклад от ДНСК констатират, че първоначално е издадено разрешение само за "укрепване на свлачището на Алепу", а впоследствие е издадено ново, което включва и строежа на курортен комплекс

Окръжната прокуратура в Бургас поиска в понеделник съдът да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж", издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г., съобщиха от държавното обвинение.

Преди десетина дни Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на т.нар. Шофьорски плаж в местността Алепу.

Проверяващите констатират в свой доклад, че разрешителното за строеж е издадено „за укрепване на свлачище“ на името на „Алепу вилидж“ в края на февруари 2018 г. Впоследствие от фирмата възложител с нотариално заверена декларация са заявили, че разрешителното няма да бъде използвано и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

През септември главният архитект на община Созопол издава ново разрешение за строеж на същото дружество за двуетапно строителство на курортен комплекс. Първият етап е бил „укрепване на свлачище“, а вторият включва строеж на подземна и надземна част на комплекса. Строежът е определен като първа категория и след необходимите административни процедури новото разрешително влиза в сила от 27 септември 2018 г.

„След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна, съобразно чл. 156 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот [...], е нищожно“, посочват от пресцентъра на прокуратурата.

Казусът със строежа на Алепу за пръв път придоби известност в началото на миналата година заради кадри, публикувани в интернет, които показаха започналите мащабни дейности. Тогава директорът на ДНСК Иван Несторов обяви, че вместо предвиденото укрепване заради възможни свлачища, се полагат бетонни основи на сгради. Година по-късно проектът отново предизвика обществено недоволство и намеса на институциите.

В началото на юни проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.

Оказа се, че строежът е осъществен в нарушение на разпореждания на поне два контролни органа - ДНСК и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Преди седмица бТВ разпространи кадри от германската телевизия „Ве де Ар“, заснети през май миналата година, на които се вижда, че в месеците след заповедта на ДНСК за замразяване на проекта там са се появили допълнителни конструкции. Кадрите са част от филма „Новата Майорка“ и са били излъчени в ефира на телевизията миналия август. Тогава от германската телевизия отправят и въпроси към българските власти по повод строежа, но получават отговор, че всичко се строи законно.

Според управителя на архитектурното бюро, изготвило проекта за строеж на комплекса - Ангел Захариев, от 2007 г. статутът на имота, на който се намира строежът, е бил предвиден за курортни и обслужващи дейности. По думите му според настоящия подробен устройствен план на мястото и в момента е разрешено да се построи сграда с размери от 8900 кв. м.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG