Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строежът на Алепу: изливане на бетон, въпреки разпорежданията от строителния контрол


Строежът на Алепу е продължавал и след заповедта за преустановяването му, издадена през февруари 2019 г. от ДНСК
Строежът на Алепу е продължавал и след заповедта за преустановяването му, издадена през февруари 2019 г. от ДНСК

Строежът в местността Алепу край Созопол, който през миналата седмица за пореден път предизвика обществено недоволство, е осъществяван в нарушение на разпорежданията на поне два контролни органа - Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Става въпрос за заповед на ДНСК, замразяваща проекта през февруари миналата година, както и за решение на екоинспкецията от края на 2017 г., според което укрепването на свлачището в местността трябва да се случи отделно от инвестиционния проект за курортно селище, припомня "Капитал".

Преди седмица проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче директорът на ДНСК Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.

„Има издадена заповед през 2019 от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта, тоест тази заповед не е отменяна и това означава, че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, каза Несторов.

През уикенда обаче бТВ разпространи кадри от германската телевизия „Ве де Ар“, заснети през май миналата година, на които се вижда, че в месеците след заповедта на ДНСК за замразяване на проекта там са се появили допълнителни конструкции. Кадрите са част от филма „Новата Майорка“ и са били излъчени в ефира на телевизията миналия август.

Тогава от германската телевизия отправят и въпроси към българските власти по повод строежа, но получават отговор, че всичко се строи законно.

бТВ показват разликите между строежа през май 2019 г. и юни 2020 г.
бТВ показват разликите между строежа през май 2019 г. и юни 2020 г.

Главен инвеститор е дружеството „Алепу вилидж“, в което влизат няколко собственици, припомня "Капитал". От данни в Имотния регистър става ясно, че от октомври 2018 г. правото на строеж върху терена със свлачището е прехвърлено от „Алепу вилидж“ на „Главболгарстрой турс“, което е дъщерна фирма на „Главболгарстрой“.

Още през 2005 г. община Созопол апортира в капитала на „Алепу вилидж“ 29 декара „изоставени ниви“ на стойност 1.22 млн. лева, а по-късно срещу 1.36 млн. лева продава други идеални части от имоти. През 2008 г. общинският дял на „Алепу вилидж“ е продаден на офшорната „Новастар холдинг“ по предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи и след решение на общинския съвет.

По повод това решение в събота двама бивши общински съветници в града – Константин Гребенаров и Христо Бардуков, обявиха пред бТВ, че са им били предлагани по 5000 евро, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу.

В началото на 2017 г. властите констатират, че заради свлачище в района се налага да бъде изградено укрепително съоръжение, което според решение на РИОСВ-Бургас трябва да бъде построено отделно от планираното курортно селище. Междувременно тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова издава и разрешение за строежа. Накрая зелена светлина на проекта дава община Созопол през 2018 г.

В началото на 2019 г., случаят с Алепу за пръв път придоби популярност заради кадри, публикувани в интернет, които показаха масивен строеж. Тогава шефът на ДНСК Иван Несторов обяви, че вместо предвиденото брегоукрепване заради възможни свлачища, се полагат бетонни основи на сгради.

Година по-късно проектът отново предизвика обществено недоволство и намеса на институциите. След като в четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди на Несторов за пореден път да се занимае със случая, в петък Върховната административна прокуратура (ВАП) също нареди на строителния контрол извърши незабавна проверка на законността на строежа „Алепу вилидж“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG