Връзки за достъпност

Извънредни новини

„В крайна сметка природа няма“. Какво твърдят архитектите на строежа на Алепу


Според архитектурното бюро, което е изготвило проекта за строежа, клетките, които приличат на стаи, ще останат празни и ще са под земята
Според архитектурното бюро, което е изготвило проекта за строежа, клетките, които приличат на стаи, ще останат празни и ще са под земята

„Ако покажете снимките на свлачището от 2016-2017 г., ще видим там, че в крайна сметка природа няма…Ние не можем да кажем, че се строи нещо на девствен плаж или нещо от този род“. Това каза пред бТВ Ангел Захариев - управителят на архитектурното бюро, изготвило проекта за строежа на Алепу.

Според Захариев, който е съпруг на министърката на външните работи Екатерина Захариева, в случая със строежа на Алепу не става въпрос за „множеството безобразия“ по българското Черноморие.

Архитектът каза, че след промяната на статута на имота през 2007 г. парцелът, на който се намира строежът, е бил предвиден за курортни и обслужващи дейности. Според подробния устройствен план на мястото и в момента е разрешено да се построи сграда с размери от 8900 м2.

Захариев смята, че твърденията, че построеното до момента е нещо различно от противосвлачищно съоръжение, са неверни. Той уточни, че само конструкцията, която спира свлачището, е въведена в експлоатация.

„Никой не е крил, че сградата е основа за бъдещи сгради“, каза още той.

Във вторник вечерта от архитектурното бюро „А&А Архитекти“ публикуваха и допълнителна информация относно строежа. Архитектите твърдят, че клетките, които приличат на хотелски стаи, ще останат празни и тяхната единствена цел е да заместят земната маса.

По-късно от собственика на имота "Алепу Вилидж" и от името на носителя на правото за строеж "ГБС Турс" беше разпространена позиция, според която двете фирми са готови да съдействат по разследванията на органите.

"Изпълнените към момента дейности по проект „Алепу Вилидж“ с разрешение за строеж, са само и единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект, а именно укрепително съоръжение. Същите отговарят напълно на действащата към момента нормативна уредба", се казва в позицията.

В началото на 2019 г. случаят с Алепу за пръв път придоби популярност заради кадри, публикувани в интернет, които показаха масивен строеж. Тогава шефът на ДНСК Иван Несторов обяви, че вместо предвиденото брегоукрепване заради възможни свлачища, се полагат бетонни основи на сгради.

Година по-късно проектът отново предизвика обществено недоволство и намеса на институциите. Преди седмица проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче директорът на ДНСК Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.

След като в четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди на Несторов за пореден път да се занимае със случая, в петък Върховната административна прокуратура (ВАП) също нареди на строителния контрол извърши незабавна проверка на законността на строежа „Алепу вилидж“.

През уикенда бТВ разпространи кадри от германската телевизия „Ве де Ар“, заснети през май миналата година, на които се вижда, че в месеците след заповедта на ДНСК за замразяване на проекта там са се появили допълнителни конструкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG