Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не трябва да бъдем скромни". Щабът очаква "изключително добри" резултати в борбата срещу COVID-19


Костадин Ангелов
Костадин Ангелов

Над един милион българи вече са защитени от COVID-19, а при лекарите е постигнат колективен имунитет. Това беше основното послание на здравния министър в оставка Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък

"Не трябва да бъдем скромни, постигнахме изключително много в сравнение с други държави", обърна се той към журналистите. Според Ангелов България се е справила по-добре с епидемията от коронавирус от страни като Италия и Германия, при това без да въвежда вечерен час или да се обръща за помощ към други страни за осигуряване на болнични легла.

Помолен да коментира статистическите данни, отреждащи на България второ място по смъртност в Европейския съюз, министърът в оставка заяви, че "никой не може да скрие, че българската нация е болна нация". По думите му високата смъртност се дължи не само на COVID-19, тъй като българите имат лоша здравна култура, а затлъстяването носи над 30% по-висок риск от онкологични заболявания.

„Анализ се прави след 1 година. […] Оценките – след време, когато се сравняваме с другите страни, ще бъдат изключително добри“, каза Ангелов.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че в момента заболеваемостта във водещи страни е в пъти по-голяма от тази в България, давайки за пример Кипър с четири пъти повече заболели и Швеция – с три пъти.

„Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и вече се движи около и под 10%“, отбеляза той.

Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски пък отчете намаляване на новозаразените с 42% на двуседмична база, а на едноседмична – с 23%. По думите му смъртността намалява с 16% на двуседмична база.

Костадин Ангелов съобщи, че от 10 май ще работи електронната система за избор на ваксина и ако темпът на имунизация се запази, според него в страната ще бъде постигнат колективен имунитет още в края на юни. Зелените коридори за ваксиниране ще действат до 9 май.

"Спутник V"

Малко по-рано Ангелов беше на среща с премиера в оставка Бойко Борисов, кадри от която бяха излъчени във Фейсбук. На нея министърът обясни, че решението на парламентарната здравна комисия да подкрепи на първо четене започването на преговори с Русия за ваксината „Спутник V“ е незаконно.

„Ваксината е препарат, който не е медикамент за профилактика и противоречи на приложното поле на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина и за да бъде доставена в страната, както искат от БСП, трябва да мине през централизирана процедура на европейско ниво“, обясни Ангелов.

Според него това решение може да постави в риск живота на българските граждани, тъй като руската ваксина не е преминала всички изследвания за безопасност и ефикасност на европейско ниво.

„Нямаме нищо против руската ваксина, но докато не бъде одобрена от европейските здравни органи, у нас няма да се прилага. Ние беззакония няма да правим“, добави Бойко Борисов.

По време на брифинга на щаба след това Костадин Ангелов коментира, че „за да се спази вчерашното решение на здравната комисия, трябва да се намери министър, който да наруши законите, аз няма да бъда този министър“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG