Връзки за достъпност

Извънредни новини

Телевизия "Европа" става "Евронюз България"


Централата на "Евронюз" в Лион
Централата на "Евронюз" в Лион

Телевизия „Европа“ и международната медия „Евронюз“ са подписали партньорско споразумение, съобщи „Капитал“. Българската телевизия, собственост на оръжейния търговец Добрин Иванов, вече ще се казва „Евронюз България“ и денонощно ще излъчва на български език новини от Европа и България.

Няма да има промяна в собствеността на медията или кадрови промени, но към телевизията ще има редакционен борд, който ще се ръководи от „Евронюз“, съобщи „Дневник“. Изпълнителен директор на „Евронюз България“ ще остане Георги Харизанов, председател на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика.

Той пое управлението на телевизия „Европа“ в края на 2017 г. Преди да стане част от телевизията, той беше водещ на предаването „Имате думата“, което се излъчваше „Канал 3“.

Телевизия „Европа“ започва излъчване през април 2001­ година, като до 2016 година неин собственик е Емил Стоянов. През 2017 година едноличен собственик на капитала стана Добрин Иванов. Той стана популярен около опита на държавата да национализира „Дунарит“. Неговата фирма „Дипи“ придоби от свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited вземане от оръжейния завод, което няколко седмици по-късно продаде на синдиците на КТБ.

„Евронюз“ е новинарска медия, базирана в Лион, Франция. Създадена е през 1993 г. с цел да представя новините от европейска перспектива. Медията има изградено тясно сътрудничество с Европейския съюз. Наскоро „Евронюз“ обяви създаването на нов канал и в Румъния, а предстои подобно сътрудничество и в Сърбия.

По думите на собственика на телевизия „Европа“ Добрин Иванов пред „Капитал“ договорът за партньорство е за период от 10 години. Пред „Дневник“ Георги Харизанов посочва, че до сътрудничеството се е стигнало след интерес от „Евронюз“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG