Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Будни сме". Мартин Георгиев, който се бори за запазването на стадиона в "Бояна"


Мартин Георгиев
Мартин Георгиев

„Пример за това как се ражда гражданското общество.“ Така описва Мартин Георгиев случилото се през изминалите седмици в столичния квартал „Бояна“.

Всичко започва с публикация в социалните мрежи. Някой е видял, че частна фирма поставя ограда около стария стадион в „Бояна“, и пише във Фейсбук групата на квартала. Фирма на бившия футболен национал Даниел Боримиров иска да построи спортен комплекс на мястото на стадиона.

Вместо само от възмутени коментари под снимките, както често се случва, постът във Фейсбук е последван от действия. Още същия ден група съкварталци се събира и обсъжда какво може да се направи, за да бъде запазен последният зелен терен със свободен достъп в района. Хората решават да основават инициативен комитет за запазване на игрището. Един от първите му и най-активни членове е Мартин Георгиев.

„Успяхме да се организираме изключително бързо. Много съм щастлив, че имам такива съкварталци“, казва Георгиев. Не са се познавали преди, но ги обединява общата кауза да запазят последните по-големи зелени площи в района.

Разбират, че става въпрос за план от 2019 година, срещу който хората от квартала вече са протестирали. Въпреки че още тогава са изпратили в Общината подписка за запазване на стадиона, процедурата не е спряна и през 2020 г. главният архитект на район „Витоша“ издава разрешение за строежа на спортния комплекс.

„Ако трябва да съм честен, бяхме доста обезпокоени от информацията. Всичко изглеждаше безнадеждно“, казва Георгиев. Предвижда се върху площта на стадиона да бъдат изградени кортове за тенис, футболни игрища и едноетажна сграда със съблекални и бистро.

По думите на Георгиев обаче по този начин хората от квартала биха загубили единственото място с безплатен достъп, където децата им могат да тичат, играят, а възрастните хора да се разхождат.

„В тази пандемия наистина този оазис, който имаме със стадиона, ни спаси. Всички съседи се виждахме на разходките, децата ни играеха заедно“, казва той.

Затова и се хващат на работа, събират подписи, подават жалба пред Общината и организират няколко протеста. През цялото време решенията в инициативния комитет се взимат „демократично“, няма никаква йерархия и всеки помага с каквото може, разказва Георгиев.

Усилията им дават резултат. Главният архитект на район „Витоша“ оттегли заповедта си, свързана с разрешението за строеж. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе среща с представители на инициативния комитет и обеща, че проектът няма да се реализира. По думите на Георгиев Фандъкова е заявила, че стадионът ще остане отворен за обществено ползване такъв, какъвто е в момента.

„За нас това е голямо постижение“, казва Георгиев, но допълва, че тепърва предстои обещанието да се изпълни и на практика. Както посочват юристи, цитирани от „Дневник“, отменената заповед не анулира разрешението за строеж. Затова и инициативният комитет за опазване на стадиона ще продължи да съществува.

„Будни сме, докато не сме сигурни юридически, че това, което искаме, е изпълнено“, казва Георгиев.

И въпреки че им предстои още работа, той е категоричен, че е оптимист за бъдещето на стадиона и квартала. „Ние сме много щастливи, че успяхме да се изградим като гражданско общество. Щастливи сме, че имахме възможността да покажем на нашите деца как се отстоява позиция с аргументи, без да се нарушава нормалния тон.“

Готов е да продължи да жертва от личното си време. Казва, че личната му мотивация са двете му деца. „Всичко, което правим, е за децата ни. За бъдещето на нашите деца.“

XS
SM
MD
LG