Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отпор на неолиберализма и чалгизацията". НФСБ и ВМРО отново заговориха за коалиция


Със засилването на очакванията за предсрочни избори в началото на юли, беше възродена и темата за “патриотична коалиция”. В петък представители на НФСБ и ВМРО, които са коалиционни партньори на правителството в оставка на Бойко Борисов, заговориха за общо явяване на избори.

Двете партии бяха част от съществуващата в 44-то Народно събрание коаиция “Обединени патриоти”, но на вота на 4 април се явиха в различен състав: ВМРО на Красимир Каракачанов реши да участва самостоятелно, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с "Воля".

Нито ВМРО, нито НФСБ успяха да влязат в настоящия състав на парламента.

В петък от НФСБ разпространиха позиция, адресирана до останалите “патриотични партии”. В нея се казва, че "на тези избори патриотите трябва да се явим обединени”.

Като конкретна причина, която отново да налага обединение, от НФСБ посочват промените в Изборния кодекс, с които отпадна таванът от 35 избирателни секции в страните извън ЕС. НФСБ твърди, че разпоредбите ще облагодетелства ДПС и Турция.

От партията на Симеонов апелират за "национално обединение на патриотичните сили, което да даде отпор на неолиберализма, пошлостта и чалгизацията в политиката".

Те предлагат на 10 май да се проведе Национален патриотичен форум.

В същото време в интервю за БНТ бившият депутат от ВМРО Александър Сиди коментира, че "очаква обединение на патриотичните сили".

Той уточни, че партията му е готова да води разговори с всички формации от "патриотично-консервативното пространство", ако третият мандат за съставяне на правителство бъде върнат и стане ясно, че 45-то Народно събрание е изчерпано.

Преди ден стана ясно, че държавният глава Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за кабинет на БСП. Това ще се случи на 5 май. В събота БСП свиква разширеното си ръковоство, за да реши дали ще опита да състави правителство или ще върне мандата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG