Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Кой ще управлява: ГЕРБ-СДС ще преговаря за подкрепа първо с "Демократична България"

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.


Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов напускат президенството

Описание

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

15:29 20.4.2021

Коалицията ГЕРБ-СДС ще търси подкрепа за съставяне на правителство първо от „Демократична България“. Това заяви пред медиите номинираният за бъдещ премиер Даниел Митов, след като получи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.

Следващата парламентарна група, с която ще разговаря с колегите му, е тази на „Има такъв народ“. Митов добави, че засега не са водени неофициални преговори с никого, защото всичко ще бъде официално, както е по процедура. От ГЕРБ-СДС няма да търсят подкрепа единствено от БСП и ДПС.

13:09 20.4.2021

Номинираният за следащ министър-председател от коалицията ГЕРБ-СДС бивш външен министър Даниел Митов получи във вторник от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Конституцията предвижда, че ако най-голямата политическа сила в парламента не е успее да събере необходимата ѝ подкрепа от поне 121 депутата, тя връща мандата обратно на държавния глава. Тогава той тряба да го връчи на втората по ред парламентарна група - "Има такъв народ" с лидер Слави Трифонов.

При невъзможност за съставяне на кабинет и от страна на втората най-голяма партия в парламента, президентът има право да връчи трети проучвателен мандат на формация в 45-тото Народно събрание по негов избор. Ако тогава пак не бъде избрано правителство, държавният глава разпуска парламента, насрочва предсрочни избори и излъчва служебен кабинет, който да ги организира.

11:33 20.4.2021

Премиерът в оставка Бойко Борисов представи във вторник проектокабинета на ГЕРБ, за чийто избор партията ще опита да събере подкрепа в парламента, след като получи по-късно през деня първия проучвателен мандат от президента Румен Радев. Това се случи по време на пряко излъчване от болницата, където Борисов претърпя поредна операция на менискус.

За следващ министър-председател той предлага бившия външен министър Даниел Митов, а за вицепремиер и министър на отбраната – Румен Христов. Нови предложения са Александър Иванов – за регионален министър, Жечо Станков – за икономически министър, Делян Добрев – за енергиен министър, Ивелина Василева – за министър на околната среда, Любен Дилов-син – за министър на туризма, а Калин Вельов – за културен министър.

За външен министър е номинирана Екатерина Захариева, която заемаше поста и досега. От досегашния кабинет на ГЕРБ остават още финансовият министър Кирил Ананиев, социалният министър Деница Сачева, здравният министър Костадин Ангелов, министърът на правосъдието Десислава Ахладова, министърът на спорта Красен Кралев, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на образованието Красимир Вълчев, както и министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков.

18:15 19.4.2021

Президентът Румен Радев ще връчи утре, вторник, мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-голямата политическа сила е ГЕРБ, която номинира Даниел Митов за министър-председател.

17:05 19.4.2021

Бихме подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста "Има такъв народ" и "Демократична България". Това каза председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова на консултациите при президента Румен Радев.

Манолова каза, че трите нови политически сили "имаме пълно разбирателство по отношение на необходимостта от извършване на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила, ясна подкрепа за българския бизнес, икономиката, защита на уязвимите групи, подкрепа на пенсионерите, и не на последно място, общата ни воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов".

"Изправи се! Мутри вън!" няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, но ще подкрепи такова на "Има такъв народ". Мая Манолова коментира, че евентуалното връчване на трети мандат е слабо вероятно да бъде насочено към тях.

"Но смятаме, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на формациите на промяната за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през формациите на протеста, каза Манолова.

Тя се обърна към Румен Радев и каза, че е негова отговорността на кого ще връчи евентуален трети мандат - дали на формация, която представлява промяната, и което би дало възможност за сформиране на кабинет на промяната.

16:03 19.4.2021

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов каза след консултациите при президента, че здравата основа, върху която трябва да се фокусират усилията за отговорен опит да бъде излъчено управление, е мандатът на втората политическа формация - "Има такъв народ".

Иванов припомни, че избирателите са отредили пето място на "Демократична България" и това не им отрежда да имат първостепенна роля в претендирането за мандат.

"Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на "Има такъв народ", каза Христо Иванов. Той каза, че ако от "Има такъв народ" им бъде потърсена подкрепа, са готови да влязат в отговорни и конструктивни разговори.

След края на консултациите, Иванов каза пред журналисти, че основната цел на "Демократична България" е да има правителство.

"Бихме дали подкрепа за правителство на промяната". Той допълни, че са готови да подкрепят правителство на "Има такъв народ".

Иванов каза, че са готови да оставят встрани "всички разминавания, които сме имали, в името на това да имаме правителство на промяната. Защото припокриванията ни са много повече [с "Има такъв народ"]".

По същия начин стоят нещата и с "Изправи се! Мутри вън!", каза Иванов.

14:47 19.4.2021

По време на консултациите при президента Румен Радев, председателят на Мустафа Карадайъ отново каза, че ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, но би подкрепило правителство на новите партии. Така той нарича "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Карадайъ каза, че ДПС разчита вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна в няколко насоки - да спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността в политиката, да се възстанови политическата нормалност и демокрацията в България, да се даде рестарт на държавността.

ДПС очаква "ясна програма, ясни цели, ясни инструменти и ясни срокове" от предложеното правителство.

"Досега конкретно не сме водили разговори за съставяне на правителство с нито една партия. Нито от новите, нито от старите", каза Карадайъ.

12:30 19.4.2021

Президентът Румен Радев започна консултации с представителите на БСП. Държавният глава каза, че при тази динамична и сложна обстановка, не изключва хипотезата и за трети мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев каза, че ще задава този въпрос на БСП и на следващите парламентарни групи - при достигане на хипотезата за трети мандат, каква е готовността и намеренията им за съставяне на кабинет.

"Ако и когато решите да връчвате трети мандат, и ако той е при нас, тогава ще съберем нашите колективни органи на партията и ще решим какво да правим", каза Корнелия Нинова.

"Ако третият мандат дойде при нас, ще съберем своите структури и ще решим какво да правим. Ще се съобразим със 7-дневния срок", повтори по-късно Нинова и пред журналисти.

Нинова декларира, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, но е готова да преговаря с "Има такъв народ", стига да бъдат поканени.

Румен Радев и Корнелия Нинова
Румен Радев и Корнелия Нинова

11:25 19.4.2021

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза след консултациите при президента Румен Радев, че партията му няма да влиза в коалиция с партиите на статуквото.

"Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протеста. Така че, каквото сме казали - това ще направим.

Йорданов повтори няколко пъти, че казва това, което са казвали винаги. На въпрос дали партията на Слави Трифонов ще предложи правителство той отговори.

"Този отговор ще ви го дам, когато мандатът изобщо стигне до нас".

Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите, каза още Йорданов и не отговори на последвалите въпроси.

Филип Станев, Виктория Василева и Тошко Йорданов при президента Румен Радев
Филип Станев, Виктория Василева и Тошко Йорданов при президента Румен Радев

10:59 19.4.2021

Президентът Румен Радев започна консултациите с представителите на "Има такъв народ". Според него, с гласа си българските граждани са отредили изключително отговорна роля на "Има такъв народ".

"Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието от парламента, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас", каза Радев.

Президентът каза, че очаква да чуе намеренията на "Има такъв народ" и тяхната готовност за съставяне на правителство, при какви условия биха съставили кабинет, каква е тяхната ценностна рамка и граници на компромис.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че са щастливи, че президентската институция спазва Конституцията и законите на страната и не си позволява тълкуване.

"Ние, като политическа сила, също мислим да правим това - да спазваме Конституцията и законите такива, каквито са", каза Йорданов.

На срещата присъстват и зам.-председателите на групата на "Има такъв народ" Виктория Василева и Филип Станев.

10:08 19.4.2021

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза след консултациите с президента Румен Радев, че са заявили отново своята готовност и отговорност да предложат състав на Министерски съвет.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов каза, че са изявили волята си като първа политическа сила "да приемем мандата и да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим правителство".

"Ще вземем мандата и до дни ще обявим проектосъстава на Министерски съвет", каза Митов. Според него България трябва да има бързи решения "с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката след пандемията и с оглед на сложната геополитическа обстановка недалече от нас".

Томислав Дончев каза, че с президента са постигнали консенсус по въпроса, че България трябва да има възможно по-скоро работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа.

"Вероятно днес, утре, другиден" - така Дончев отговори на въпроса кога Радев ще връчи мандата.

09:07 19.4.2021

Румен Радев започна консултациите с ГЕРБ. Най-голямата парламентарна група изпрати на срещата своя председател Десислава Атанасова, номинирания за премиер Даниел Митов и вицепремиера в оставка Томислав Дончев.

В началото Радев каза, че е очаквал да види лидера на партията Бойко Борисов. Десислава Атанасова му отговори, че е очаквала да чуе поздравление за изборната победа.

Срещата продължава при закрити врата.

Томислав Дончев, Даниел Митов и Десислава Атанасова
Томислав Дончев, Даниел Митов и Десислава Атанасова

08:54 19.4.2021

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

От 9.00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ. От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на "Има такъв народ". От 11.30 часа ще се състои консултация с БСП.

От 13.30 часа президентът ще разговаря с ДПС. Консултацията с "Демократична България" ще се състои от 14.45 часа. Срещата с парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" ще започне от 16.00 часа.

13:01 18.4.2021

Премиерът в оставка Бойко Борисов окачестви като "народен съд" призива, с който депутатите го повикаха в парламента. Той каза това по време на пресконференция на ГЕРБ в неделя сутринта.

В края на работната седмица депутатите задължиха премиера да се яви в Народното събрание, за да представи българския план за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде представен в Брюксел до 30 април.

Такъв план трябва да бъде изготвен от всяка страна в ЕС, за да може да започне разпределянето на общо 750 млрд. евро от общата европейска схема за възстановяване на икономиките след пандемията от коронавирус.

В рамките на този процес България разчита на 12.2 млрд. евро. Половината от тях са грантове, които не трябва да се връщат.

През седмицата Борисов съобщи, че няма да внася плана, а ще остави това на следващото правителство. Той беше повикан за парламентарен контрол в Народното събрание, но не се яви там с аргумента, че е в отпуск. Това породи коментари на депутати от опозицията, които го определиха като страхливец, обвиниха го в бягство от отчетност и накрая го задължиха да се яви в парламента в сряда, за да представи българския план.

"Защо да се явя, като те са ми гласували оставката? По тяхното решение аз вече съм гражданин", каза Борисов в неделя.

Премиерът в оставка съобщи, че "няма да бави" мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, но прогнозира, че останалите политически сили нямат намерение да правят кабинет.

"Моят страх е, че те няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство на Радев", каза лидерът на ГЕРБ.

17:41 17.4.2021

БСП постави 6 условия на "Има такъв народ", за да подкрепи евентуално негово правителство. Условията бяха изброени от председателката на партията Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на формацията в събота.

Социалистите препотвърдиха намерението си да гласуват против кабинет, предложен от ГЕРБ. Те не биха участвали в правителство, съставено от втората политическа сила - "Има такъв народ" - но биха го подкрепили, ако то се ангажира с пет пункта:

  • Да предприеме действия за овладяване на пандемията;
  • Да се бори с корупцията, да укрепи независимата съдебна система и медиите, да възстанови парламентаризма;
  • Да направи ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, на реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната;
  • Да осигури прозрачен процес на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и да представи преработен Национален план за възстановяване и устойчивост;
  • Да измени изборното законодателство, за да се гарантира достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и да предприеме оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот;
  • Ако партията, която предлага правителство, или излъченият от нея кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири или предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на “БСП за България“

17:29 17.4.2021

"Демократична България" не иска нови избори, но и не е готова да подкрепи всякакво управление. Това стана ясно от интервю на съпредседателя на формацията Христо Иванов пред Дарик радио.

Коалицията е на пето място в резултатите от парламентарните избори, проведени на 4 април. Най-много гласове получиха от ГЕРБ, но те не са достатъчни за сформиране на нов кабинет, а партията няма друга подкрепа в сегашния парламент. Втората политическа сила е "Има такъв народ" на Слави Трифонов и тя ще получи втория от общо трите възможни мандата за съставяне на правителство. Третият мандат може да бъде връчен на парламентарна сила, избрана от президента.

На въпрос на Дарик радио за бъдещото поведение на коалицията Христо Иванов посочи, че числената логика е важна за преценката на президента за това на кого да връчи третия мандат.

"[Неговото] решение трябва да има някаква легитимност. Технологично ние можем да вземем папчицата, само че за мен е важно дали можем да формираме управление, основано на някакво стабилно мнозинство, което може да прокарва решения", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той предупреди, че ако втората политическа сила не успее да състави кабинет, може да се формира едно "ентусиазирано мнозинство от оставащите, които не искат да отидат на нови избори".

Според конституцията, ако сегашното Народно събрание не успее да излъчи кабинет, президентът трябва да насрочи служебно правителство, което да организира провеждането на нови избори.

Консултациите на президента с политическите сили започват в понеделник

12:20 17.4.2021

Парламентът създаде Комисия по здравеопазването, Комисия по правни въпроси и Комисия по бюджет и финанси.

Лекарят Александър Симидчиев от "Демократична България" оглави здравната комисия, адвокат Радостин Василев от "Има такъв народ" - правната, а макроикономистът Георги Ганев от "Демократична България" застана начело на бюджетната комисия.

18:00 16.4.2021

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се състоят в президентската институция на 19 април, понеделник. След тях президентът трябва да връчи проучвателния мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група.

Официалните разговори ще започнат в 9.00 часа с коалицията ГЕРБ-СДС и ще завършат следобед с консултация с най-малката коалиция “Изправи се! Мутри вън!”. Според предварителния график всяка парламентарна група ще има един час да изложи вижданията си за предстоящите преговори за съставяне на правителство.

16:38 16.4.2021

Парламентът задължи премиера в оставка Бойко Борисов да се яви на изслушване в пленарна зала следващата сряда, 21 април. Той ще трябва да представи пред народните представители участието на България в Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19.

Народното събрание гласува преди ден искане за изслушване на министър-председателя. То трябваше да се състои днес, но Борисов излезе в отпуск.

След като стана ясно това Мая Манолова (“Изправи се! Мутри вън!”) предложи Народното събрание да задължи министър-председателя да се яви. Предложението подкрепиха 145 народни представители, всички присъстващи в залата от ГЕРБ – 70 души гласуваха “въздържал се”.

14:59 16.4.2021

Парламентът създаде временна комисия, която да проверява управлението на страната в последните 10 години. Първоначалното предложение, внесено от Мая Манолова (“Изправи се! Мутри вън!”), бе да се прави ревизия само на последните четири години, т.е. на третия кабинет на Бойко Борисов.

По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП и ДПС обаче бе прието проверката да е за последните десет години, т.е. и на предходните управления на Бойко Борисов, както и на Пламен Орешарски. Не бе обявено дали ще се проверяват и действията на служебните кабинети.

Звеното ще проверява изразходването на средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие. Комисията ще разследва и всички сделки на борсата на фирмите с 50% държавно участие. В обхвата на проверката попадт и дружествата "Топлофикация София" и "Терем".

За председател на комисията беше избрана Мая Манолова (“Изправи се! Мутри вън!”). Всички останали партии ще имат по трима представители в нея.

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG