Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

15:49 13.5.2021

Служебният премиер Стефан Янев назначи трима заместник-министри на вътрешните работи. Това са Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи за кратко през 2017 г. До началото на 2020 г. е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи през 2017 г. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК.

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

13:19 13.5.2021

Националистическите формации ще търсят обединение за явяване на предстоящите избори. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предложи водачите на партиите "Атака" (Волен Сидеров), "Воля" (Веселин Марешки) и НФСБ (Валери Симеонов) да не участват в бъдещите кандидат-депутатски листи.

"Спирачката за обединението на патриотите сме ние, лидерите”, каза Красимир Каракачанов. По думите му лидерите трябва да останат встрани по време на тези избори.

Каракачанов каза, че е за промяна в конституцията и засилване правомощията на президента. "Историята в Европа го е показала - президентската република е много по-добър инструмент за управление, без да се нарушава партийната система", каза лидерът на ВМРО.

10:46 13.5.2021

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за запис с издевателства над арестант, каза служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Стоилов поиска да бъде направен пълен анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще.

09:08 13.5.2021

Служебните министри обявиха първите промени в кабинетите си. Вътрешният министър Бойко Рашков освободи от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще има трима заместници - д-р Тома Томов, д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров.

Нови заместник-министри на социалния министър Гълъб Донев са Иван Кръстев и Надя Клисурска.

Заместници на външния министър Светлан Стоев стават Калин Анастасов и Василий Такев.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков каза, че негови заместници стават проф. Борислава Танева, Весела Кондакова и доц. Пламен Славов.

12:28 12.5.2021

Служебното правителство има амбицията да покаже почтеност, прозрачност и професионализъм, каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов на излизане от Министерския съвет пред журналисти. По думите му правосъдното министерство се свързва със справедливост, което е твърде голяма претенция, но той изрази надежда, че служебното правителство ще задоволи очакванията на българските граждани за справедливост.

Служебният икономически министър Кирил Петков също заяви, че служебното правителството ще работи за прозрачно и отговорно управление. Попитан дали е достатъчен периодът за подобряване на икономическото състояние на страната, той каза, че всеки ден е важен за излизане от икономическата криза.

Основният приоритет за служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев е да се възстанови заетостта след пандемията. Той каза още и че ще се стреми към повишаване на качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа.

12:06 12.5.2021

Румен Радев е направил "прекрасен избор", назначавайки Стефан Янев за служебен премиер. Това каза бившият премиер Бойко Борисов при предаването на властта.

"Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. Много от колегите министри се познаваме добре. Направен е прекрасен избор от президента Радев за всички вас. Имаме всичките аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението", каза Борисов в обръщение към Янев.

Той пожела успех на новия кабинет и изрази надежда, че ще има честни и прозрачни избори през юли.

"Много е трудно, сега вече можем да си говорим на един език и за пандемията, и за финансовата криза, и откъде и как трябва да намирате пари. Защото мен цяла година никой не ме попита откъде намираме пари. Всички само казваха - давайте. На ваше разположение сме, ако ви трябваме", каза още Борисов.

11:49 12.5.2021

Честни и прозрачни избори, без купени гласове - това е основният приоритет на новото ръководство на Министерството на вътрешните работи. При приемането на поста служебният министър Бойко Рашков заяви, че ще бъдат взети всички мерки, за да няма основания за оспорване на вота.
"Купеният вот изкривява политическата картина и уронва престижа на България", посочи той.

Друга задача пред МВР ще е контролиране на обичайния за лятото засилен миграционен натиск. Рашков поиска няколко дни, за да се запознае в детайли със състоянието на МВР.

11:00 12.5.2021

Служебният кабинет, който ще управлява страната до 11 юли, встъпи официално в длъжност в сряда. По време на изявление в президентството държавният глава Румен Радев представи приоритетите на назначеното от него правителство.

09:41 12.5.2021

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и встъпи в длъжност в сряда.

Залагам целия си авторитет за това, че ще работя почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото, каза служебният премиер ген. Стефан Янев.

Като основен приоритет на управлението той посочи провеждането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби.

09:23 12.5.2021

Президентът Румен Радев представи в сряда приоритетите на служебния кабинет, който състави.

По думите на държавния глава, в двата месеца до изборите, служебното правителство трябва да гарантира нормалното функциониране на държавата и да организира честни избори, “обявявайки война на купения вот”. Сред приоритетите на съставеното от президента правителство е и разкриване на “истинската картина за състоянието на държавата”.

“Макар и служебен това е кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, хора изразители на общественото недоволство. Кабинетът доказва онова, което не беше постигнато в 45-то Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтелите разделения. И да се обединят зад каузата за свободна и справедлива България”, каза Румен Радев.

Сред предстоящите задачи на правителството президентът очерта “въвеждането на ред в хаоса с ваксинациите”. Държавният глава настоя служебният кабинет да вземе решение за плана за възстановяване, който кабинетът “Борисов” не депозира в Брюксел.

При представянето на кабинета, Радев коментира и разпуснатия парламент. “Макар кратък, животът му не бе напразен. 45-то Народно събрание ще остане един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията”, каза президентът.

08:37 12.5.2021

Президентът Румен Радев ще представи състава и приоритетите на служебното правителство. Церемонията ще бъде в Гербовата зала на „Дондуков“ от 9 часа в сряда, съобщи президентството.

По-късно през деня в Министерския съвет ще се проведе церемония по предаването на властта от правителството на Бойко Борисов на служебното правителство, оглавено от Стефан Янев.

17:22 11.5.2021

След като президентът Румен Радев обяви назначаването на служебното правителство, дойдоха и първите коментари относно неговият състав.

По думи на Мая Манолова тепърва служебният кабинет ще получи оценка.

“Изправи се! Мутри, вън!“ ще даде оценка на кабинета, когато видим каква е оценката на новия кабинет към сигналите, които ще му внесем. Давам пример само вчера на заседанието на комисията изслушахме как са харчени 9 млрд. лв. Очакваме новият министър на регионалното развитие да изясни как са похарчени тези пари. Очакваме ангажираност от министъра на земедлиего, защото сигналите на земеделски производители продължават. Освобождавинето на бизнеса от рекета на властта не е било само пред комисията. Очакваме ангажираност и от енергийния министър и цялата истина за изграждането на Турски поток“, каза Манолова

15:41 11.5.2021

Със свой указ президентът назначи новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), който ще проведе изборите на 11 юли.

За председател на комисията е определена Камелия Нейкова, издигната от партия „Има такъв народ“, след като ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов и се отказа от ръководния пост.

13:43 11.5.2021

Президентът Румен Радев насрочи изборите за 11 юли, разпусна Народното събрание и назначи служебно правителство. Ген. Стефан Янев ще е министър-председател в служебния кабинет.

12:35 11.5.2021

На продължаващото си национално събрание ГЕРБ освободи от заместник-председарелските постове в партията кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Техните места бяха заети от Даниел Митов и Томислав Дончев.

09:18 11.5.2021

Във вторник президентът Румен Радев ще обяви състава на служебното правителство, което трябва да започне работа от 12 май.

От 11 часа онлайн започна националното събрание на ГЕРБ. На него се очаква да бъдат обявени кадрови промени, сред които и избор на нови зам.председатели на партията.

18:36 10.5.2021

Слави Трифонов опроверга твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов за цената на парламентарните избори през април. През уикенда министър-председателят беше повторил старата си теза за високата цена на изборите. По думите му те са стрували 150 милиона лева, от които "близо 50 милиона" са дадени за машините за гласуване.

Трифонов обаче цитира два документа - договор на ЦИК, според която машините са купени за 36 милиона (43 млн. лв с ДДС), както и решение на Министерския съвет, определил цената на изборите на 65,6 млн. лева. Така общата цена за провеждането на гласуването е 101 649 500 лв. (без ДДС за машините), изчислява Трифонов.

"Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска", написа Трифонов във фейсбук. Разликата между реалността и това, което Борисов хвърля в пространството се равнява на три медицински хеликоптера, казва още той. Трифонов се позова на инцидента в Пирин с финансиста Владимир Каролев, който след тежки травми беше пренесен от спасителите на ръце до болницата в Разлог.

14:04 10.5.2021

Сигналите, които са постъпили в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, са подготвени за изпращане до Европейската прокуратура и още 10 български и международни институции. Това каза председателката на комисията Мая Манолова преди да започне заседанието.

В двата работни дни от миналата седмица комисията изслуша двама бизнесмени, които говориха за корупция по висшите етажи на властта или дадоха информация за търговия с влияние, непотизъм и злоупотреби. Те бяха прекъсвани от повечето депутати на ГЕРБ, които стояха зад тях в опит да предотвратят свидетелския разказ.

В понеделник в залата присъства регионалната министърка в оставка Петя Аврамова, която в петък напусна заседанието, преди да й бъдат зададени въпроси. Тя трябва да предостави информация за дейността на "Автомагистрали" ЕАД, дейността на "Български ВиК холдинг" ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В залата отново присъства голяма част от парламентарната група на ГЕРБ, докато останалите групи участват само с членовете на комисията.

11:03 9.5.2021

Президентът Румен Радев съобщи, че служебният премиер, който ще назначи, ще бъде мъж. Държавният глава не даде повече подробности за персоналния състав на кабинета, който подготвя.

От думите му стана ясно, че указът за разпускане на парламента и назначаване на правителство ще бъде издаден във вторник.

"За да имаме избори най-рано на 11 юли, трябва да изчакаме да дойде 11 май, за да издам указ за създаване на служебен кабинет. Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебно правителство", каза още Радев. Той положи цветя на Паметника на незнайния войн по случай 76 години победа над нацизма.

15:30 8.5.2021

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам". Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира политическата обстановка в страната в пряко включване във Фейсбук след срещата на европейските лидери в Порто, където се обсъжда Европейският стълб на социалните права. Борисов участва онлайн.

"Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента", каза Борисов по повод работата на последното народно събрание.

"По 19 милина на ден струва това шоу в парламента. Хубаво е, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме", каза той.

Заредете още

XS
SM
MD
LG