Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът назначи новата Централна избирателна комисия


Председателят на ЦИК Камелия Нейкова
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

Държавният глава Румен Радев подписа във вторник указ за назначаване на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

За председател на комисията е определена Камелия Нейкова, издигната от партия „Има такъв народ“, след като ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов и се отказа от ръководния пост.

Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели.

Димитров, който и досега беше член на стария състав на ЦИК е предложен от ГЕРБ, Емил Войнов е номинация на БСП и също беше в предходния състав на комисията.

Заместник-председател, излъчен от „Изправи се! Мутри, вън!“ е Росица Матева. Досега тя беше председател на Обществения съвет към ЦИК.

Социологът Цветозар Томов е номинация на Демократична България. Той е и бивш член на комисията. Преди два мандата беше предложен в изборната администрация като гражданска квота на ГЕРБ.

Издигнатата от ДПС Севинч Солакова традиционно ще заема заема длъжността секретар. Членове на комисията са: Георги Баханов (ГЕРБ), Елка Стоянова (ИТН), Ерхан Чаушев (ДПС), Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Красимир Ципов (ГЕРБ), Любомир Гаврилов (ИТН) , Любомир Георгиев (ДБ), Силвия Стойчева (БСП), Цветанка Георгиева (БСП).

До назначаването на нова изборна администрация се стигна след промените в Изборния кодекс, приети от Народното събрание.

Издаването на указа за назначаването на новата 15-членна ЦИК държавният глава обвърза с датата на предсрочните избори, тъй като законовите срокове за подготовката изискват 60 дни.

Новата комисия встъпва в длъжност във вторник и ще организира изборите на 11 юли по променения изборен закон. Според новите моменти в него гласуването в чужбина ще бъде облекчено, а във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG