Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генерал Стефан Янев е назначен за служебен министър-председател. Изборите ще са на 11 юли


Служебният министър-председател ген. Стефан Янев
Служебният министър-председател ген. Стефан Янев

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебно правителство, което ще управлява до изборите. Начело на кабинета застава генерал Стефан Янев, който досега беше секретар по сигурността и отбраната в кабинета на президента.

С друг свой указ президентът разпуска 45-тото Народно събрание от сряда, 12 май.

Радев определи и дата за провеждането на следващите избори, които ще се състоят на 11 юли.

Стефан Янев е бивш директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в българското посолство във Вашингтон. През 2017 г. беше служебен вицепремиер по вътрешния ред и сигурността и министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

Вицепремиери в новия кабинет ще бъдат Гълъб Донев, който ще отговаря за икономическите и социалните политики, а освен това ще бъде и министър на труда и социалната политика.

Бойко Рашков е назначен за заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи, а вицепремиер по управлението на европейските средства ще бъде Атанас Пеканов.

Служебен министър на външните работи ще бъде Светлан Стоев, а за министър на отбраната е назначен Георги Панайотов.

До разпускането на парламента и назначаването на служебен кабинет се стигна, след като нито една трите партии, които получиха мандат за съставяне на правителство не успя да излъчи такова. Предложение за управление направиха победителите на предходните парламентарни избори ГЕРБ, които не получиха подкрепа. Втората и третата политически сили – “Има такъв народ“ и БСП получиха мандати за съставяне на правителство от президента, но ги върнаха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG