Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в новото служебно правителство


Част от членовете на служебното правителство: министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерите Гълъб Донев, Бойко Рашков и Атанас Пеканов и министрите на здравеопазването и правосъдието Стойчо Кацаров и Янаки Стоилов (отляво горе надясно долу)
Част от членовете на служебното правителство: министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерите Гълъб Донев, Бойко Рашков и Атанас Пеканов и министрите на здравеопазването и правосъдието Стойчо Кацаров и Янаки Стоилов (отляво горе надясно долу)

Президентът Румен Радев подписа на 11 май указ, с който назначи членовете на новото служебно правителство. То трябва да управлява до излъчването на редовен кабинет след предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори.

Ето и неговият състав:

Стефан Янев
Стефан Янев

Министър-председател във второто служебно правителство, назначено от Радев, ще бъде ген. Стефан Янев, който беше вицепремиер и военен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017). Тогава той направи ревизия на обществените поръчки в армията, след която обяви десетки съмнителни сделки, но не последваха дела. Досега ген. Янев беше секретар на държавния глава по отбрана.

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Вицепремиер по икономическите и социалните политики, както и министър на труда и социалната политика също ще бъде член на служебния кабинет „Герджиков“ – Гълъб Донев, който оглавяваше ведомството и тогава. Между 2001 и 2007 г. той ръководи дирекцията „Условия на труд и управление при кризи“, а през 2005 и 2006 г. е главен секретар в социалното министерство. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и изпълнителен директор на Главната инспекция по труда. През 2009 г. е назначен за заместник-председател на Държавния резерв. От 2014 до 2016 г. Донев е зам.-министър на труда и социалната политика.

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Вицепремиер по обществения ред и сигурност и вътрешен министър в служебния кабинет на ген. Янев ще бъде Бойко Рашков. Той е преподавател по наказателно право в УННС, бил е следовател, ръководител на Националната следствена служба и депутат от БСП. В кабинета „Станишев“ става заместник на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева. Впоследствие два пъти оглавява Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. По време на втория си мандат там влезе в открит конфликт с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а след встъпването в длъжност на Иван Гешев в края на 2019 г., неколкократно критикува и неговата дейност. В момента Рашков е член на правния съвет на президента.

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Третият вицепремиер в новото служебно правителство ще бъде Атанас Пеканов и ще отговаря за управлението на европейските средства. Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес. Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.

Георги Панайотов
Георги Панайотов

Георги Панайотов ще бъде служебен министър на отбраната. Той е дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и Афганистан, дипломат в посолството в Албания и е заемал различни постове във Министерството на външните работи (МВнР).

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Ключовият на фона на пандемията от COVID-19 здравен ресор ще бъде поет от д-р Стойчо Кацаров – бивш зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов (1997-2001). Той е бивш депутат от ОДС и бивш областен управител на София. Кацаров е сред основателите на ДСБ след оттеглянето на Костов от СДС през 2004 г., а също и един от основателите на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Светлан Стоев
Светлан Стоев

Служебен външен министър ще бъде Светлан Стоев, чиято кариера в МВнР продължава от 1985 г. досега. До 1987 г. той е стажант-аташе в отдел „Печат“. От 1987 до 1990 г. е аташе в дирекция „Единен държавен протокол”. Между 1992 и 1993 г. е референт за Турция в управление „Международно право и консулски отношения”, след което до 1997 г. е Първи секретар в посолството на България в Нигерия. Кариерата му включва посланически назначения в Дания, Германия и Швеция. От януари 2019 г. досега е извънреден и пълномощен посланик на България в Дания.

Янаки Стоилов
Янаки Стоилов

Министър на правосъдието ще бъде бившият депутат от БСП Янаки Стоилов. Той е преподавател по Теория на правото и Политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и по Обща теория на държавата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Стоилов е сред авторите на новата Конституция на Република България и е зам.-председател на 43-тото Народно събрание.

Асен Василев
Асен Василев

Финансовото министерство ще бъде оглавено от възпитаника на „Харвард“ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков (2013) Асен Василев. Той е съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Кирил Петков
Кирил Петков

Друг възпитаник на Харвардския университет – Кирил Петков, ще бъде служебен министър на икономиката. Като предприемач той развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма "ПроВиотик" притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ.

Андрей Живков
Андрей Живков

Служебен министър на енергетиката ще бъде Андрей Живков. От 1996 до 2012 г. той работи в „Електроразпределение Столично“ ЕАД и след продажбата му – в ЧЕЗ Разпределение България ЕАД, като заема различни позиции, последната от които е ръководител направление „Столично“. От 2014 до 2015 г. е член на Надзорния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, а от 2017 до 2018 г. е председател на управителния съвет на дружеството.

Велислав Минеков
Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков е ще бъде служебен министър на културата. Той беше част от т.нар „Отровно трио“ заедно с настоящите депутати от „Израви се! Мутри, вън!“ Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Триото застана начело на протестите срещу третия кабинет „Борисов“ (2017-2021) през миналото лято. За разлика от Бабикян и Хаджигенов, Минеков предпочете да не се впуска в предизборната надпревара. Велислав Минеков завършва Националната художествена академия през 1986 г. след което специализира металодизайн в Хамбург. Участва в множество конкурси за скулптура, както и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия.

Николай Денков
Николай Денков

Образованието поема Николай Денков, който също заемаше този пост в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Преди това той е член на работни групи към Министерството на образованието и науката и Министерския съвет през 2012 и 2013 г., а от август 2014 г. до април 2016 г. е заместник министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове.

Виолета Комитова
Виолета Комитова

Преподавателката от УАСГ доц. д-р Виолета Комитова ще стане министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя заемаше зам.-министерския пост в МРРБ в служебното правителство на Герджиков.

Георги Тодоров
Георги Тодоров

Министър на транспорта ще бъде Георги Тодоров. През годините той е бил зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в три правителства, председател на Управителния съвет на „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“, зам.-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“.

Христо Бозуков
Христо Бозуков

Министерството на земеделието за втори път ще бъде оглавено от проф. Христо Бозуков, който го ръководеше по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. Научните му интереси са в областта на селското стопанство и растениевъдството. През 2013 г. проф. Димитър Греков, земеделски министър в кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014) го назначава за председател на Селскостопанската академия в София. През 2015 г. тогавашният министър на земеделието и храните във второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017) Десислава Танева го освобождава от поста.

Асен Личев
Асен Личев

Министерството на околната среда и водите ще бъде оглавено от Асен Личев. Той е дългогодишен експерт по управление на водите, който повече от 12 години заема ръководна позиция в този ресор в екоминистерството.

Стела Балтова
Стела Балтова

Министерството на туризма за втори път ще бъде оглавено от доц. Стела Балтова, която го ръководеше и по време на служебния кабинет „Герджиков“. Между 2002 и 2005 г. тя е икономически съветник, а след това и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на българското посолство в Дания, а след това работи в дирекция „Външноикономическа политика“ на Министерство на икономиката и енергетиката. От 2007 до 2009 г. Балтова е заместник-председател на Държавна агенция по туризъм. Преподавател е в Международното висше бизнес училище в Ботевград.

Андрей Кузманов
Андрей Кузманов

Министерството на спорта ще оглави Андрей Кузманов, бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 г. и многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Кузманов е президент на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и на Балканската конфедерация по модерен петобой. Член е на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG