Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

14:38 8.5.2021

Слави Трифонов даде първото си интервю за медия след изборите. "Това, което партия ГЕРБ е направила, трябва да бъде изчегъртано с всички законови средства", каза Трифонов пред БНР.

„Това нещо ще се махне, защото това е логичният нормален път на една нормална държава член на Европейския съюз", каза лидерът на "Има такъв народ".

Трифонов не отговори на въпроса дали би станал премиер, ако партията му спечели изборите.

11:17 8.5.2021

"Депутатите от ГЕРБ са сковани от страх. Истерията да се осуети вчерашното заседание на Комисията по ревизия на властта показва колко ги е страх от истината". Това каза пред бТВ председателката на комисията Мая Манолова.

Заседанието в петък продължи около четири часа. В него отново говореше зърнопроизводителят Светослав Илчовски, който започна показанията си за корупцията в управлението на страната още в сряда. Депутати от парламентарната група на ГЕРБ отново се опитаха да осуетят заседанието.

Според Манолова твърденията, изнесени по време на изслушването от бизнесмена Светослав Илчовски, са лесно проверими.

09:01 8.5.2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов ще даде интервю извън социалните мрежи за първи път след изборите. Той ще бъде гост на предаването ”Политически НЕкоректно” по Националното радио след новините в 12 часа на обяд.

От провеждането на изборите досега Трифонов прави включвания единствено във Фейсбук.

"Има такъв народ" беше втората по численост партия в парламента. Тя веднага върна мандата за съставяне на правителство. Интервюто може да слушате на живо в интернет.

21:52 7.5.2021

Временната парламентарна комисия за ревизия на управленията през последните 10 години изслуша твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за злоупотреби с власт и политически рекет от приближени до ГЕРБ и Бойко Борисов. Беше изслушан и собственикът на компанията „Градус“ Иван Ангелов, който беше обвинен от Илчовски в рекет.

Председателката на комисията Мая Манолова съобщи, че информацията и документите от изслушванията ще бъдат предадени на няколко институции, сред които Прокуратурата, Европейската прокуратура, Министерство на правосъдието и МВР. Казусът ще стигне до омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финанов надзор (КФН) и Националната агенция за приходите (НАП).

18:47 7.5.2021

Хаос и спорове съпровождат заседанието на комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ. С два часа закъснение започна изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски, който обвинява Бойко Борисов в корупция.

Депутатите спориха около 40 минути за дневния ред.

Председателката на комисията Мая Манолова потърси помощ от представители на НСО, за да въведе ред в залата, след като хора от парламентарната група на ГЕРБ направиха опит да осуетят заседанието, заставайки зад гърба на изслушвания.

Викове, ръкопляскания и смях съпровождат заседанието.

Илчовски твърди, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата била за това да продава зърно под пазарните цени. Предишното заседание на комисията беше осуетено от представители на ГЕРБ.

17:09 7.5.2021

С повече от два часа закъснение временната комисия в парламента, която се занимава с ревизията на действията на правителството на ГЕРБ, започна изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски.

Той е един свидетелите в комисията, който обвини премиера Бойко Борисов в корупция. Илчовски, който е един от големите земевладелци в България, заяви, че е бил изнуждаван от собственик на друга фирма, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата била за това да продава зърно под пазарните цени. Предишното заседание на комисията беше осуетено от представители на ГЕРБ.

В петък стана ясно, че фирмата за птиче месо "Градус" ще заведе дела срещу Илчовски. В обвиненията му се споменава името на единия от собствениците на "Градус" - Иван Ангелов.

В дневния ред на комисията е предвидено изслушване за подпорната стена на плажа Алепу.

16:07 7.5.2021

Депутатите отхврълиха предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на дози от руската ваксина "Спутник V".

Социалистическата партия настоява за това още от март, когато предходният парламент отхвърли идеята.

Руският препарат все още не е получил разрешение за използване на територията на Европейския съюз от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В аргументите към предложението си БСП посочиха, че "много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз".

13:50 7.5.2021

Фирмата за птиче месо "Градус" ще заведе дела срещу Светослав Илчовски - бизнесменът, който пред временната комисия в парламента, занимаваща се с ревизия на управлението на ГЕРБ, обвини Бойко Борисов в корупция. В обвиненията се споменава и името на единия от собствениците на "Градус" - Иван Ангелов.

"Градус“ АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него", се казва в съобщение на "Градус", изпратено до медиите.

Обвинението на Илчовски е за фиктивен оборот на фирмата "Градус", лобизъм в Агенцията по храните и Министерството на земеделието, картели, подарени кюлчета злато от Ангелов на Борисов.

В 14:30 временната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ трябва отново да изслуша Илчовски.

13:06 7.5.2021

Този следобед в 14:30 часа временната комисия в парламента, която се занимава с ревизията на действията на правителството на ГЕРБ, ще изслуша бизнесмена Светослав Илчовски.

Той е един свидетелите в комисията, който обвини премиера Бойко Борисов в корупция. Илчовски, който е един от големите земевладелци в България, заяви, че е бил изнуждаван от собственик на друга фирма, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата била за това да продава зърно под пазарните цени. Предишното заседание на комисията беше осуетено от представители на ГЕРБ.

Освен това комисията ще проведе изслушване за подпорната стена на плажа Алепу. "Депутатите ще изслушат и началника на ДНСК, директора на РИОСВ – Бургас, арх. Ангел Захариев от „А и А архитекти“ и изпълнителния директор на „Главболгарстрой холдинг“ АД във връзка с изграждането на подпорната стена с хотелски комплекс на Алепу", съобщиха от парламента.

10:28 7.5.2021

Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите в оставка да дойдат в пленарната зала и да отговорят на въпроси на народните представители.

До това се стигна, след като председателят на парламента Ива Митева съобщи, че в петък няма да има обичаен парламентарен контрол, защото министрите са дали основателни причини, че не могат да присъстват. Депутатът Георги Свиленски от левицата предложи все пак те да бъдат задължени да дойдат.

Председателят на Народното събрание отказва да включи в точките за обсъждане предложение на БСП за второ гласуване на Кодекса за социално осигуряване, в който е заложено преизчисляване на пенсиите. Беше отхвърлено и предложение на "Демократична България" за създаване на комисия за Росенец.

09:16 7.5.2021

Камелия Нейкова ще бъде е новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана ясно след консултации при президента с парламентарно представените партии.

Името на Нейкова, която е бивша говорителка на комисията, беше споменато най-напред от Мая Манолова, а след това кандидатурата ѝ беше издигната от "Има такъв народ". От БСП, "Демократична България" и ДПС заявиха готовност да подкрепят кандидатурата ѝ. Димитър Димитров ГЕРБ запазва зам.-председателското място в ЦИК.

Според президента Румен Радев премиерът Бойко Борисов “е абдикирал от своята отговорност”, като е оттеглил кандидатурата на Красимир Ципов за шеф на комисията. Именно това наложи новите консултации.

08:00 7.5.2021

Президентът Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на ЦИК поради оттеглянето днес на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС. Консултациите започват от 8.00 часа.

Час по-късно Радев ще проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

16:03 6.5.2021

"Никой не е готов за избори", каза министърът на отбраната в оставка и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. "Няма как една, две и дори три политически формации след следващите избори да направят мнозинство", коментира той.

Контактите с Валери Симеонов не са прекъсвани никога и отношенията са запазени, каза Каракачанов. "С Волен Сидеров контакти не сме поддържали повече от една година и не виждам смисъл", добави той.

"С Веселин Марешки също не сме поддържали контакт и не сме водили разговори. Той е на фази - когато има желание за коалиция ни хвали и много ни обича. Когато види, че няма да направим коалиция, плюе и храчи, смятайки, че по този начин ще спечели някой глас", каза още Красимир Каракачанов.

15:54 6.5.2021

Президентът Румен Радев свиква допълнителни консултации с парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Причината е оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС.

По-късно Румен Радев ще изслуша предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК. Това се случва във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

10:34 6.5.2021

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК, каза на извънреден брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов.

"Председателят на ЦИК да е от ГЕРБ е капан. Не ни е нужно", каза Борисов. По думите му "има сговор да не бъде посочен председател от другите политически сили".

21:09 5.5.2021

Пред комисията за ревизия на управлението бизнесмен разказа за случаи на корупция и изнудване, свързани с премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

18:46 5.5.2021

Крясъци, нападки и отказ на част от народните представители да спазват реда в пленарната зала доведе до прекратяване на заседанието на Народното събрание (НС) в сряда.

До повишаването на напрежението се стигна заради проектозакона за преизчисление на пенсиите, предложен от БСП. На първо четене проектозаконът беше приет с голяма подкрепа от всички партии, освен ГЕРБ, които не взеха участие в гласуването.

Безредиците започнаха, когато от БСП поискаха моменталното преминаване към второ четене и гласуване на закона, което обаче срещна отпор от страна на председателя на НС Ива Митева и представители на останалите партии. Стигна се до почивка, която обаче не помогна, а след това заседанието бе закрито.

Следващото пленарно заседание е в петък.

17:15 5.5.2021

Народното събрание отхвърли предложените от "Има такъв народ" промени в Закона за политическите партии, с които партийната субсидия трябваше да бъде намалена от 8 на 1 лв. за подаден действителен глас.

Малко след гласуването лидерът на "Има такъв народ" нападна останалите народни представители и заяви, че този парламент не е имал необходимото мнозинство, за да изпълни "волята на народа".

15:34 5.5.2021

Парламентарно представените партии проведоха консултации относно състава на Централна избирателна комисия (ЦИК). Консултациите за излъчването на състава на комисията се провеждат при президента Румен Радев, съгласно приетите преди седмица промени в Изборния кодекс.

От ГЕРБ-СДС предложиха за член и председател на ЦИК да бъде избран Красимир Ципов. Това предизвика недоволството сред останалите партии, които изразиха готовност да подкрепят номинации от страна на ГЕРБ-СДС, но отхвърлиха потенциалната номинация на Ципов.

В крайна сметка нито една друга политическа сила не издигна своя кандидатура и се очаква, след предвидените за петък изслушвания при президента, Ципов да бъде утвърден като председател.

Останалите номинации на ГЕРБ са социологът Димитър Димитров и юристите Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Има такъв народ“ издигна за членове юристите Камелия Нейкова и Елка Стоянова, както и математикът Любомир Гаврилов. Нейкова е предложена и зам.-председател на ЦИК.

Както стана ясно по-рано, от БСП за България“ номинират Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, които и в момента са членове на ЦИК.

От ДПС също издигнаха двама досегашни членове на ЦИК в лицето на Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев. Чолакова бе и единствената номинация за секретар на комисията.

Обединението "Демократична България" издигна социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев, които имат предходен опит в ЦИК.

Номинацията на “Изправи се! Мутри, вън!“ беше обявена още във вторник и тя е Росица Матева.

14:42 5.5.2021

Обединението "Демократична България" стана поредната парламентарно представена политическа фигура, която обяви кандидатуртите си за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Номинирани са социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев, които са били част от предходни състави на комисията.

Заредете още

XS
SM
MD
LG