Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли намаляването на партийната субсидия. Трифонов обвини останалите партии


Депутати отхвърлиха предложението, направено от “Има такъв народ“, което беше едно от политическите им обещания, свързано с проведения през 2016 г. референдум, иницииран от лидера на партията и настоящ народен представител Слави Трифонов
Депутати отхвърлиха предложението, направено от “Има такъв народ“, което беше едно от политическите им обещания, свързано с проведения през 2016 г. референдум, иницииран от лидера на партията и настоящ народен представител Слави Трифонов

Предложените промени в Закона за политическите партии, с които партийната субсидия трябваше да бъде намалена от 8 на 1 лв. за подаден действителен глас, не бяха приети. Това беше гласувано в сряда от Народното събрание.

От 168 гласували “за“ бяха 76, “против“ - 86, а “въздържали се“ – шест. Предложението беше подкрепено от депутати на ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ“, а против бяха представители на БСП, ДПС, “Демократична България“, петима от ГЕРБ-СДС и двама от “Изправи се! Мутри, вън!“.

Предложението беше направено от “Има такъв народ“ и беше едно от политическите им обещания, свързано с проведения през 2016 г. референдум, иницииран от лидера на партията и настоящ народен представител Слави Трифонов. Тогава искането за намаляването на субсидията беше едно от предложенията получили подкрепа, но самият референдум не успя да събере достатъчна покрепа.

Минути след гласуването Трифнов коментира, че до отхвърлянето на предложението се е стигнало, тъй като "Има такъв народ" са били единствената партия, която изцяло е подкрепила това предложение. По думите му настоящият парламент не успял да събере мнозинство, за да изпълни "волята на народа" и че следващият може да го стори.

По-рано през деня по предложение на ДПС беше отхвърлено искането за извънредното включване в дневния ред на два законопроекта на “Демократична България“ – за промени в промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, а като причина беше изтъкнато ненавременното им постъпване в правната комисия.

В днешното заседание предстои да бъдат гласувани решения относно създаването на временна комисия за установяването на законността на строежите и обектите в парк “Росенец“, предложено от “Демократична България“ и предложението на БСП за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина “Спутник V“.

В сряда президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне парламента на 11 май, както и че следващите избори ще се проведат на 11 юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG