Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

13:22 5.5.2021

От коалицията ГЕРБ-СДС обявиха, че са сезирали Конституционния съд по повод промените в Изборния кодекс.

От коалицията мотивираха внесената жалба с несъгласието си, свързано с въвеждането на задължителното машинно гласуване.

Преди два дни Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да обжалват промените пред съда.

11:30 5.5.2021

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. Социалистите не промениха предварително обявената си позиция и веднага го върнаха.

“Новите политически субекти декларираха, че не биха подкрепили наше правителство, дори експертно и нямаме обективна възможност да съставим кабинет“, каза Нинова и добави, че БСП е имала желание да състави правителство.

След като получи обратно и третия мандат президентът заяви, че ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство през следващата седмица, след като бъде завършена процедурата по съставяне на нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

“В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, каза още държавният глава.

10:29 5.5.2021

Изпълнителното бюро на БСП обяви предложенията си за членове на нова Централна избирателна комисия (ЦИК) след извънредно заседание, което се проведе във вторник. Те ще бъдат представени в сряда следобед по време на консултации на парламентарно представените партии и коалиции с президента Румен Радев.

БСП има право на трима представители в ЦИК, като предложенията са за трима от досегашните представители на социалистите в комисията. Това са Емил Войнов, Силвия Сойчева и Цветанка Георгиева. Войнов е предложен и за зам. председател на комисията.

В сряда сутринта пред сградата на президентството започнаха два протеста. Единият протест е с искане за оставката на президента Румен Радев. За неговото провеждане призова във вторник ММА боецът Станислав Недков – Стъки.

В същото време на метри от единия протест се провежда и друг, който е в подкрепа на президента и срещу партия ГЕРБ, съобщава “СЕГА“.

18:38 4.5.2021

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри, вън!“ ще номинира за член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, съобщи председателката на групата Мая Манолова.

Росица Матева е председателка на Обществения съвет към ЦИК. По думите на Манолова тя е „минала през всички нива на изборната администрация - член на СИК, на РИК и в ЦИК 2014 - 2019 г.”

“Човек с опит, почтен и с експертиза. Адвокат с добро име и 30-годишна практика“, мотивира избора Мая Манолова.

Президентът Румен Радев ще проведе на на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Целта е президентът да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Другите парламентарни групи не са съобщили досега своите номинации.

Формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ има право на един представител в ЦИК съгласно новите правила за назначаването на членовете ѝ, приети преди седмица. ГЕРБ ще има право на четирима представители в ЦИК, „Има такъв народ“ и БСП ще имат по трима представители, а ДПС и „Демократична България“ – по двама.

Росица Матева. Снимка: Скрийншот/БНТ
Росица Матева. Снимка: Скрийншот/БНТ

14:51 4.5.2021

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обвини ГЕРБ в лъжа. Повод са критиките на представители на партията на Бойко Борисов за приетите от парламента промени в Изборния кодекс.

„ГЕРБ и техните медийни слуги продължават да тръбят, че бързото обнародване на промените в Изборния кодекс е „грях, срамота, светотатство”, написа Трифонов в профила си във Фейсбук. Той добави, че промени в изборния закон непосредствено преди избори са правени от управляващите от ГЕРБ - преди вота за президент през 2016 г.

Трифонов критикува и думите на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и членове на партията му, че машините за гласуване са внесени от Венецуела и са несигурни. Лидерът на „Има такъв народ“ написа, че тези машини са купени от „тяхната“ Централна избирателна комисия (ЦИК).

„Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши“, добави Трифонов.

11:39 4.5.2021

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов критикува политическите си противници и ги обвини в липса на отговорност. Той обяви готовност за „диалог“ с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„Те в желанието си да мъстят, се сговарят. […] Интересно защо не направиха правителство – да носят отговорност, да пазят границата, да поставят ваксини…“, каза Борисов.

„С Тошко Йорданов [от „Има такъв народ“] - ВМРО си направи тяхното мероприятие, ние нямаме участие. Аз съм за диалог, за разбирателство. Демокрацията е това. Но всичко е в техни ръце“, добави той.

Борисов критикува и промените в изборното законодателство, приети от парламента миналата седмица и отчете успех в управлението на епидемията от COVID-19 в България.

„Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна“, каза Борисов. „Сега нашите критици може да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво“, добави Борисов на брифинг след пристигането на нова доставка ваксини срещу COVID-19 в България. Той посочи като доказателство за успеха на българските власти това, че германският институт „Роберт Кох“ „ни вади от рисковите страни“.

Институтът съобщи, че е понижил нивото на риска за България. Сега тя е рискова зона, а по-рано беше зона с висок брой случаи.

Борисов повдигна и темата за нелегалната миграция и каза, че по южната българска граница се наблюдава засилен миграционен натиск, с който ще трябва да се справя бъдещо служебно правителство.

„Казвам го за нашите опоненти пак, защото към днешна дата ние имаме нулева допусната нелегална миграция“, каза Борисов. „Натискът е страховит, нападат отвсякъде - Гърция и Турция. Тези, които ще правят служебно правителство да имат едно наум.“

20:10 3.5.2021

Новият Изборен закон е едно добро начало, написа във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Той коментира двете пресконференции, които ГЕРБ даде в понеделник. Те разкритикуваха Изборния кодекс и начина, по който ще бъде сформиран новият състав на ЦИК.

"Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така - всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има.
Ще има и видеонаблюдение, за да може всеки да вижда какво се случва", написа Трифонов.

Според "Има такъв народ" причината за "болката" на ГЕРБ са промените в Централната избирателна комисия.

"Новият Изборен закон е едно добро начало. Както казва мъдрият български народ: "Никой не може да спре гората да се разлиства", написа още Слави Трифонов.


16:47 3.5.2021

Във връзка с приетите Народното събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции на 5 май. Целта е президентът да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Покани за консултациите са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на сайта на президентската институция.

Със свой указ в понеделник държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

14:15 3.5.2021

"Да, България" отрече обвиненията от страна на Бойко Борисов, че партията има общо с фирмата, която доставя машините за гласуване на изборите. Лидерът на ГЕРБ каза, че компанията е дарявала пари на "Да, България", която участва на изборите като част от "Демократична България".

"Бойко Борисов е абсолютен лъжец. Нито фирмата, нито собственикът на фирмата, която доставя машините за гласуване, са дарители на „Да, България!“. И Борисов го знае много добре", написаха от щаба на партията във фейсбук страницата си.

По-рано в понеделник Борисов даде пресконференция, на която критикува промените в Изборния кодекс и поведението на "Има такъв народ" и БСП, които няма да сформират правителство, въпреки че получиха мандати за това от президента Румен Радев.

По-късно следобяд ГЕРБ дадоха втора пресконференция, на която Георг Георгиев съобщи, че дарителят е Иван Тодоров, който е собственик на "Сиела" и е дарил 100 лева.

След това от "Да, България" съобщиха, че Георгиев е объркал имената и наистина има дарител с името Иван Тодоров, но той е с друг ЕГН и няма нищо общо със "Сиела".

Според изявлението на "Да, България", чийто председател е Христо Иванов, Борисов е казал много лъжи по-време на пресконференцията на ГЕРБ.

13:23 3.5.2021

В настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на правителството на Бойко Борисов в оставка. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във фейсбук в коментар на пресконференцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Въпреки че е един от най-значимите празници, премиерът в оставка Борисов продължи да раздава напътствия и да се меси в работата на други партии, в нашия случай на БСП", каза Нинова.

Лидерът на БСП подчертава, че при обективната невъзможност да се състави ново правителство, всеки ден протакане осигурява време на правителството на Борисов да раздадете още концесии, да изхарчи безконтролно последните пари в бюджета, да назначи за пет години напред верните си хора във второто и третото ниво на властта.

"Не вие, а Конституцията казва какво следва в такива случаи. Вие достатъчно я потъпквахте 11 години, така че не ме изненадва какво говорите и сега", каза Нинова в отговор на изказването на Борисов, което той направи по-рано в понеделник.

10:24 3.5.2021

Председателят на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов критикува приетите от парламента промени в Изборния кодекс. На брифинг в централата на партията в понеделник той каза, че с промените се нанасят щети на демокрацията.

Според него целта на измененията е ЦИК "да се даде в ръцете" на президента Румен Радев. "Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК", каза Борисов.

Според него е смущаващо, че е записано да има видеонаблюдение "при възможност". "Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?", попита той.

Неколкократно Борисов спомена, че провеждането на парламентарен вот струва по думите му над 100 млн. лв. на българския данъкоплатец. Той се усъмни дали след нови избори ще бъде съставено правителство.

"Тези, които се нарекоха "Отровно трио", нарекоха ГЕРБ "токсични". Не са ли токсични БСП, ДПС и "Демократична България", с които никой не иска да прави правителство?", каза още Борисов.

Въпреки всички критики към промените в Изборния кодекс, ГЕРБ няма да ги оспорва в Конституционния съд, допълни той.

12:08 2.5.2021

Политическите опоненти на ГЕРБ повече от месец "се мотаят" в парламента, за да свършат "мръсната работа на кандидат-президента [Румен] Радев да има собствена Централна избирателна комисия (ЦИК)".

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов във включване на живо във Фейсбук по време на негово посещение църквата в Софийската семинария. Всъщност той депозира оставката на третия си кабинет пред 45-тото Народно събрание на 15 април, а не преди повече от месец.

Борисов разкритикува "крещящото мълчание" на президента Радев, лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, както и на Христо Иванов и Атанас Атанасов от "Демократична България" по отношение на шпионските разкрития в България и санкциите, наложени от Русия на висши европейски представители.

Той се обърна и към председателката на БСП Корнелия Нинова, призовавайки я да "не ни вкарва в обращение и реторика като знае, че е невъзможно да направи коалиция с нас". Преди ден социалистите решиха да върнат третия мандат за съставяне на кабинет, след като им бъде връчен от Радев на 5 май.

18:59 1.5.2021

Предсочните парламентарни избори през лятото са неизбежни. Това стана ясно, след като Националния съвет на БСП реши в събота партийният лидер Корнелия Нинова да върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, веднага след като го получи от президента Румен Радев на 5 май.

Конституцията предвижда, че ако Народното събрание не успее да избере кабинет и от третия опит, следва държавният глава да издаде указ за неговото разпускане и за насрочване на предсрочен вот, който да се проведе до два месеца. През това време действа служебно правителство, което се назначава от президента.

11:43 1.5.2021

Президентът Румен Радев веднага е обнародвал промените в Изборния кодекс в извънреден брой на Държавен вестник, "защото честните избори са приоритет". "Няма основание да се бавят промените. Вие какво искате – бавене и хаос, или организация", коментира Радев в Първомай, където беше на посещение в събота.

Според него най-важното сега е да се направи така, че новата Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание, което ще стане, ако БСП не успее да състави правителство с третия проучвателен мандат.

Радев определи като "нечувано, невиждано", че от ГЕРБ са го призовали да наложи вето над новите изборни правила. По време на управлението на третия кабинет на Бойко Борисов президентът се възползва от това свое право десетки пъти, но ветото му почти винаги беше преодолявано от депутатите от управляващото мнозинство.

11:28 1.5.2021

Пред БСП има най-общо три варианта, след като идната седмица получи от президента Румен Радев третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, коментира в събита пред БНТ депутатът от левицата Александър Симов.

По думите му първият вариант е социалистите да върнат веднага мандата, за да се върви към предсрочни избори. Вторията е да излъчат кабинет с премиер лидера на партията Корнелия Нинова. А третията е да предложат експертно правителство с ограничен мандат.

Националният съвет на БСП заседава в събота именно, за да реши дали ще върне мандата за съставяне на кабинет на президента или да одобри евентуален състав на правителството, който ще предложи на парламента.

11:12 1.5.2021

При никакви формулировки "Демократична България" няма да подкрепи правителство, направено с мандат на БСП, заяви в събота пред БНТ зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов.

Следващата седмица социалистите ще получат от президента Румен Радев третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Затова Националният съвет на партията заседава в събота, за да реши дали ще го върне или ще направи опит за излъчване на кабинет.

15:03 30.4.2021

Президентът Румен Радев издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс. Това стана в петък, само часове след като новите разпоредби бяха приети окончателно от парламента, на заседание продължило до 23 часа вечерта в четвъртък.

Промените в изборните правила са публикувани в извънреден брой на Държавен вестник с дата 1 май.

Според приетите текстове вече няма да има ограничение за броя на секциите в чужбина. В секциите с над 300 избиратели ще се гласува само с машини, съставът на Централната избирателна комисия ще бъде подменен, а числеността му намалена.

13:59 29.4.2021

Позицията на ДПС е, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента. Той обаче смята, че левицата трябва да потърси „съгласие в Народното събрание за определени политики“.

„От Движението за права и свободи изразихме нашата позиция и начина на разчитането на изборните резултати, а именно че българските избиратели на 4 април избраха промяната. Освен това ние имахме възможност и да заявим нашата позиция, че партиите, които загубиха избори - говоря за ГЕРБ и БСП - ние няма да ги подкрепим, ако те предложат кабинет“, каза Мустафа Карадайъ.

„Но заедно с това бих искал да кажа, че връчването на трети мандат неслучайно е предвидено в Конституцията и с оглед на това би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат и да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики. Така че тепърва ще видим каква ще е позицията на БСП и според нея ще видим как ще се развиват процесите. А иначе, според нас, ние отиваме към нови избори, предсрочни избори“, добави председателят на ДПС.

13:53 29.4.2021

„Демократична България“ няма да подкрепи управление с мандат на БСП, каза председателят на парламентарната група на коалицията Христо Иванов пред журналисти в парламента. Според него предсрочните избори са неизбежни.

„През цялата кампания много ясно сме казвали, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП и тази наша позиция остава непроменена", коментира Христо Иванов.

„Става неизбежно отиването на избори. Впрочем аз го предсказах още в нощта на изборите като казах, че този парламент може да издими като мокър фас. Виждаме в зала, че всъщност се прави кампания много повече отколкото законодателство“, добави той.

13:49 29.4.2021

ГЕРБ призовава БСП да върне бързо мандата за съставяне на правителство, за да се върви към предсрочни парламентарни избори. Това каза председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова на брифинг парламента.

„Бих искала да апелирам към Българската социалистическа партия при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата, защото ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ“ не може да се състави правителство“, каза Десислава Атанасова.

Тя отбеляза, че БСП не искат да разговарят с ГЕРБ, а и ГЕРБ имат решение, че няма да участват в управление с БСП.

„Няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне, според нас, по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори“, каза Атанасова.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG