Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва санкционира висши европейски представители в отговор на "антируската истерия"


Зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова е сред осмината европейски представители, санкционирани от Русия

Русия наложи забрана за влизане на територията на страната на осем висши европейски представители, сред които зам.-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова и председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли. Това съобщи пресслужбата на руското външно министерство в петък вечерта.

Този ход на Москва е в отговор на европейски санкции наложени на шестима руски представители през последния месец. През март Европейският съюз (ЕС) санкционира двама руснаци, обвинени в преследване на хора с различна сексуална ориентация в Чечня. Последваха и снакции срещу четирима приближени на руския президент Владимир Путин.

Сега Русия за пореден път обвинява Брюксел, че с тези свои действия нарушава международното право и подклажда „антируската истерия“

„ЕС продължава политиката на незаконни едностранни санкции срещу руски граждани и организации“, се казва в изявлението, в което се допълва тази практика е „придружена от антируска истерия, умишлено разпространявана от западните медии“.

В съобщението на руското външно министерство се и „поощрението“ на САЩ, които според Москва не крият интереса си да превърнат Европа е арена на „остра геополитическа конфронтация“.

Освен Вера Йоурова и Давид Сасоли, Русия санкционира председателя на медийния регулатор в Латвия Иварс Аболинш, директора на Центъра за държавния език на Латвия Марис Балтинш, Жак Мер от френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, главния прокурор на Берлин Йорг Раупах, Оса Скот от Изследователския институт за отбрана на Швеция и ръководителя на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG