Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Понякога с особена жестокост". Първи иск срещу частната руска армия Вагнер


Вагнер груп участва активно в последните години във военни действия в Сирия, Либия и няколко други места в Африка. 
Вагнер груп участва активно в последните години във военни действия в Сирия, Либия и няколко други места в Африка. 

Три неправителствени организации, базирани във Франция, Сирия и Русия, са завели съдебен иск срещу Вагнер груп, руска частна военна организация, която има индиректни връзки с политическия елит в Москва. Искът е заради случай от 2017 г., когато наемниците са измъвали задържан.

"Това дело е първият опит на семейството на жертва от Сирия да потърси отговорност от заподозрените руснаци за престъпленията им в Сирия", се казва в общо изявление на Международната федерация за човешки права, Сирийския център за медии и свобода на изразяването и базираната в Москва правозащитна организация Мемориал.

Те твърдят, че братът на сирийски гражданин е бил "измъчван, убит, а след това тялото му е обезобразено". Случаят е от 2017 година, в района на Хомс. Искът е заведен в Следствения комитет на Русия на 11 март.

Трите организации "настояват за започването на криминално производство за убийство с особена жестокост", което да разкрие извършителите на това и други престъпления.

Начело на Вагнер груп де факто е руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е близък на президента Владимир Путин. Той често е наричан "готвача на Путин", защото притежава кетъринг фирма, която обслужва Кремъл.

Въпреки че частните военни компании не са законни в Русия, в последните години Вагнер груп играе все по-голяма роля в подкрепа на амбициите на Кремъл по света.

Вагнер груп участва активно във военни действия в Сирия, Либия и на няколко други места в Африка.

Трите неправителствени организации цитират "многобройни данни за сериозни нарушения на човешките права, извършени срещу цивилни хора от представители на групата, понякога с особена жестокост".

"Неизясненият статут и отричането на връзките с руските власти са начин Русия да ограничи отговорността си за извършени престъпления" от членове на частната армия, се казва още в изявлението.

Следственият комитет на Русия не е започнал разследване на въпросното престъпление, въпреки че руските власти са получили цялата необходима информация преди повече от година, казва адвокат Иля Новиков.

Председателят на Мемориал Александър Черкасов припомня, че подадената преди година жалба от вестник "Новая газета" е била игнорирана напълно.

Правозащитниците припомнят, че по същия начин преди 20 години не са били разследвани данните за изчезнали хора, насилие и убийства по време на войната в Чечня.

Русия и Иран предоставят ключова военна помощ за сирийския президент Башар Асад. Гражданската война в Сирия започна точно преди 10 години, когато правителствените сили смазаха с насилие протестите. Оттогава са загинали 400 хиляди души, а милиони напуснаха родните си места.

Съединените щати наложиха санкции на Пригожин за намеса в изборите за президент през 2016 г. и за ролята му във войната в Либия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG