Връзки за достъпност

Извънредни новини

Появиха ли се "зелени човечета" и в центъра на Африка


Руска бронирана машина по улиците на Банги. Военното сътрудничество между Централноафриканската република и Русия се развива в последните години.
Руска бронирана машина по улиците на Банги. Военното сътрудничество между Централноафриканската република и Русия се развива в последните години.

Централноафриканската република (ЦАР) твърди, че Русия и Руанда са разположили в страната стотици свои войници, а в същото време Москва не потвърждава това. Съобщението от ЦАР дойде на фона на обвинения за неуспешен опит за преврат, няколко седмици преди президентски и парламентарни избори в страната.

Правителството на ЦАР разпространи съобщението в понеделник, два дни след като обвини бившия президент Франсоа Бозизе, че е подготвял преврат. Преди това различни бунтовнически групи започнаха да маршируват по улиците на столицата Банги.

Говорител на силите на ООН в страната каза, че бунтовниците са били отблъснати и че ситуацията вече е "под контрол". Бозизе отхвърли обвиненията, че е подготвял преврат срещу настоящия президент Фостен-Арканж Туадера.

Туадера дойде на власт през 2016 г. и на изборите на 27 декември ще се бори за втори мандат. Върховният съд не разреши на Бозизе да се кандидатира.

Говорител на правителството каза, че "Русия е изпратила стотици войници и тежко въоръжение".

Говорител на правителството каза, че "Русия е изпратила стотици войници и тежко въоръжение" в рамките на двустранното споразумение за сътрудничество между Москва и Банги, предаде Франс прес.

Руанда също е "изпратила няколкостотин мъже, които вече са сражават", каза говорителят. Руанда потвърди, че е разположила "сили за защита" в ЦАР, след като нейни войници от мироопазващите сили на ООН са били нападнати от бунтовници.

Зам.-външният министър на Русия Михаил Богданов отхвърли твърденията, че Русия изпраща войници в ЦАР.

"Не изпращаме войници, придържаме се към резолюциите на ООН", каза Богданов, цитиран от Интерфакс. Той припомни, че Русия преди това е изпратила военни инструктори в рамките на споразумение за сътрудничество.

"Така че нашите хора са там, естествено", каза Богданов.

По-рано Кремъл определи кризата като "причина за сериозно притеснение", но не коментира евентуалното разполагане на руски войски.

"Ние, разбира се, наблюдаваме и аанализираме ситуацията", каза говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков.

В последните години Русия развива близки отношения с Централноафриканската република, една от най-бедните и най-нестабилни държави на континента. Страната обаче е богата на диаманти и уран. Руски военни съветници официално се намират в ЦАР, за да помагат в обучението на правителствените сили.

В разгара на предизборната кампания Фейсбук обяви преди седмица, че са идентифицирали вражеска дезинформационна кампания, която цели да повлияе на изборите. Данните на социалната мрежа водят към френски военни и към руския бизнесмен Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин" и за когото се смята, че контролира частната руска военна компания "Вагнер". Пригожин е обект на санкции от САЩ и ЕС заради участието си в незаконното анексиране на Крим през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.

Изразът "зелени човечета" идва именно от появата на неидентифицирани руски войници в Крим през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG