Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс


Според председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова новите изборни правила "застрашават свободното правило на българските граждани да избират".
Според председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова новите изборни правила "застрашават свободното правило на българските граждани да избират".

От коалицията ГЕРБ-СДС обявиха, че са сезирали Конституционния съд по повод промените в Изборния кодекс. Това стана ясно по време на пресконференция на представители на партията в сряда.

От коалицията мотивираха внесената жалба с несъгласието си, свързано с въвеждането на задължителното машинно гласуване. Според лидерката на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова в новите изборни правила има много противоречия, които създават ограничения за хората, които не могат да гласуват с машини.

“Аз не вярвам на този софтуер. Не вярвам, че той е по-добър от секционната избирателна комисия, в която има представители на всички партии”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Действията на ГЕРБ-СДС идват, след като на 3 май Бойко Борисов заяви, че жалба до Конституционни съд по повод промените в Изборния кодекс няма да бъде изпращана.

“Оставете ги. Нека българите видят какво са сгрешили и какво са направили. Няма да го обжалваме“, каза преди два дни Борисов.

Промените в Избирателния кодекс, които бяха гласувани от парламента предишната седмица, предвиждат в избирателните секции в страната с 300 и повече избиратели да се гласува само с машини. Беше променена още и процедурата по назначаването на Централата избирателна комисия, ограничаването на състава ѝ, както ограничаването на броя секции в държавите извън Европейския съюз.

В рамките на последните седмици ГЕРБ внесе и още една жалба в Конституционния съд. Тя беше свързана с наложения мораториум върху сделките и назначенията на правителството в оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG