Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е бизнесменът Илчовски, в какво обвини Борисов и как продължава тази история


Светослав Илчовски пред парламентарната комисия
Светослав Илчовски пред парламентарната комисия

Премиерът в оставка Бойко Борисов беше обвинен в корупция от бизнесмена Светослав Илчовски, който в сряда свидетелства във временната комисия в парламента, която се занимава с ревизията на действията на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Появата му изненада депутатите от ГЕРБ, които нахлуха със закъснение в залата и на практика попречиха изслушването да продължи. До този момент Илчевски беше успял да отправи конкретни твърдения за корупция срещу Борисов, регионалната министърка Петя Аврамова и друг бизнесмен.

Кой е Светослав Илчовски?

Светослав Илчовски е едър земеделски производител. Името му се появява в публичното пространство през 2012 г. Тогава Илчовски подава сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, който към онзи момент е депутат от ГЕРБ. Аврамов е арестуван и изключен от партията, а по-късно става депутат от ДПС.

По сигнала на Илчовски специализираната прокуратура започна разследване за търговия с влияние. Според държавното обвинение през юли 2012 г. Аврамов, в съучастие с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков и В.Ц.Ч., е поискал 220 000 лв. от бизнесмена Светослав Илчовски, от които е получил 100 000 лв., а отделно е поискал правото да ползва земеделска земя в Монтанско. Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни влияние върху директорката на Областна дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Отчетените приходи на фирмите на Илчовски за 2017 г. са близо 70 млн. лв.

В началото на 2021 г. Илчовски обяви, че продава бизнеса си в България. “Изнасяме бизнеса си от България, вече не се чувстваме добре тук. Това е единствената причина”, казва Илчовски пред специализирания сайт Агри.

Илчовски казва, че е обявил за продажба стопанството си от 100 000 дка, заедно със зърнобаза за 200 000 тона.“За тази година [2020] декларирахме 15 млн. лв. печалба от това стопанство”, допълва Илчовски пред Агри.

Последните публикувани финансови отчети за фирмите на Илчовски ЕТ ”Светослав Илчовски” и “Алтимир-БС” в Търговския регистър са за 2017 г., показа справка на Свободна Европа. Отчетените приходи за годината са близо 70 млн. лв.

Какво каза пред депутатите?

В сряда Светослав Илчовски каза в парламентарната комисия за ревизия, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, когото той наричаше "Иван-Пилето", който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата е била за това да продава зърно под пазарните цени.

В писмения сигнал на Илчовски, който беше публикуван в профила във Фейсбук на депутата от “Демократична България” Владислав Панев, е описано, че “през 2019 г. [данните на името са заличени], собственик на Градус АД, ме помоли от името на премиера [данните на името са заличени] и представящ се за скрития началник на Министерство на земеделието и Агенция по храните, че има нужда от фиктивен оборот от управляваното от него дружество. Целта му беше да излезе за публично предлагане на Българска стокова борса (вероятно се има предвид Българска фондова борса - б.а.). Впоследствие разбрах, че целта му е да приберат средства от частните пенсионни фондове чрез продажбата на акциите.”

Илчовски каза пред депутатите, че е имал и три неформални срещи с премиера в оставка, на които са му показвани сцени на издевателства над други бизнесмени с цел сплашване. Пред комисията той спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев.

Пред депутатите от комисията той каза още, че златните кюлчета, които станаха известни след публикувани снимки от спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция, са били подкуп от същия бизнесмен, който го е изнудвал.

Илчовски заяви също, че е получавал обаждания от министър Петя Аврамова, която му е наредила да спре да изкупува земя. По-късно срещу Илчовски е било повдигнато обвинение за убийство.

Изслушването на Илчовски беше прекъснато от депутати от ГЕРБ, които влязоха в залата. Петя Аврамова каза, че не го познава.

Същото заяви ден по-късно и премиерът в оставка Бойко Борисов. По време на извънреден брифинг за новия състав на Централната избирателна комисия той беше помолен за “кратък коментар” на заседанието на временната комисия по ревизия. Борисов каза, че е платено на хора, “които да излизат и да говорят”, но не уточни кой и за какво плаща.

Какво следва?

“В петък ще продължим с изслушването на бизнесмена Илчовски, което беше прекъснато по време на предишното заседание на комисията”, каза за Свободна Европа председателят на временната комисия за ревизия на действията на правителството на ГЕРБ Мая Манолова.

“Ще сезираме прокуратурата по повод данните, изнесени от Светослав Илчовски, защото това е част от нашата работа”, каза за Свободна Европа депутатът от “Демократична България” Калоян Янков.

Показанията на Илчовски присъстват в информационните емисии на трите национални телевизии в контекста на провеждането на поредно заседание на комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ.

До този момент няма съобщение от прокуратурата дали ще се самосезира по повод изнесените твърдения.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG