Връзки за достъпност

Извънредни новини

Твърденията на Илчовски за издевателства в ареста ще бъдат проверени


Янаки Стоилов пристига за първото си заседание на ВСС като служебен правосъден министър

Твърденията на едрия земевладелец Светослав Илчовски, че на среща с бившия премиер Бойко Борисов е гледал видеоклип, на който са заснети сексуални издевателства с известен обвиняем бизнесмен в следствения арест, ще бъдат проверени от правосъдното министерство. Това заяви новоназначеният служебен министър Янаки Стоилов преди заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък.

Миналата седмица Илчовски беше излушан на две поредени заседания на временната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, председателствана от Мая Манолова. Той направи серия твърдения за корупция и търговия с влияние, свързани с Борисов и производителя на хранителни продукти Иван Ангелов.

По време на първото си изслушване Илчовски разказа, че е присъствал на три срещи с Борисов в бившата ловна резиденция на Тодор Живков „Витошко-Студена“, където „се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен“.

„Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат. Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, заяви земевладелецът пред депутатите от ревизонната комисия.

В началото на тази седмица собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, който прекара две години и половина в ареста заради обвинения по две последователни дела, отрече да е бил жертва на подобни издевателства зад решетките. Добави, че не познава Илчовски и препоръчка на репортерите да вземат клипа, за който говори агробизнесмена.

„Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали, но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери“, коментира в четвъртък служебният правосъден министър Янаки Стоилов пред медиите.

Той добави, че иска да внесе „по-добър ред“ в местата за задържане, но подчерта, че за целта очаква от хората, които подават сигнали за нередности, да предоставят повече конкретика. Прокуратурата вече обяви, че е започнала проверка по твърденията на Илчовски и това, което заяви след него Иван Ангелов, но засега липсва информация какво точно проверяват разследващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG