Връзки за достъпност

Извънредни новини

Твърденията на Илчовски за издевателства в ареста ще бъдат проверени


Янаки Стоилов пристига за първото си заседание на ВСС като служебен правосъден министър
Янаки Стоилов пристига за първото си заседание на ВСС като служебен правосъден министър

Твърденията на едрия земевладелец Светослав Илчовски, че на среща с бившия премиер Бойко Борисов е гледал видеоклип, на който са заснети сексуални издевателства с известен обвиняем бизнесмен в следствения арест, ще бъдат проверени от правосъдното министерство. Това заяви новоназначеният служебен министър Янаки Стоилов преди заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък.

Миналата седмица Илчовски беше излушан на две поредени заседания на временната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, председателствана от Мая Манолова. Той направи серия твърдения за корупция и търговия с влияние, свързани с Борисов и производителя на хранителни продукти Иван Ангелов.

По време на първото си изслушване Илчовски разказа, че е присъствал на три срещи с Борисов в бившата ловна резиденция на Тодор Живков „Витошко-Студена“, където „се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен“.

„Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат. Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, заяви земевладелецът пред депутатите от ревизонната комисия.

В началото на тази седмица собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, който прекара две години и половина в ареста заради обвинения по две последователни дела, отрече да е бил жертва на подобни издевателства зад решетките. Добави, че не познава Илчовски и препоръчка на репортерите да вземат клипа, за който говори агробизнесмена.

„Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали, но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери“, коментира в четвъртък служебният правосъден министър Янаки Стоилов пред медиите.

Той добави, че иска да внесе „по-добър ред“ в местата за задържане, но подчерта, че за целта очаква от хората, които подават сигнали за нередности, да предоставят повече конкретика. Прокуратурата вече обяви, че е започнала проверка по твърденията на Илчовски и това, което заяви след него Иван Ангелов, но засега липсва информация какво точно проверяват разследващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG