Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въртим един слънчоглед, продаваме едни акции. Какви са фактите в сигнала на Илчовски


Бизнесменът Светослав Илчовски свидетелства за корупция и рекет пред парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ
Бизнесменът Светослав Илчовски свидетелства за корупция и рекет пред парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ

Миналата седмица бизнесменът Светослав Илчовски обвини премиера в оставка Бойко Борисов в корупция. Това стана по време на две изслушвания в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ.

Илчовски каза, че знае коя е Мата Хари - жената, направила снимките на Борисов в спалнята, на които се вижда чекмедже с пари и кюлчета злато. Той обяви и имена на хора, подарили кюлчетата на Борисов. Разказа и за клип с издевателства върху друг бизнесмен в ареста.

Но покрай пикантните подробности за отношенията между хората, замесени в скандала, потъна сигналът на Илчовски по същество. В него се твърди, че с фалшиви обороти са завишавани приходите на едно конкретно дружество, непосредствено преди акциите му да започнат да се предлагат на Българската фондова борса. Целта е била да се създадат измамни очаквания за бъдеща печалба у евентуалните инвеститори, които да си купят надценени акции.

Инвеститорите в тези акции са предимно пенсионни фондове, които управляват парите от вноските от задължителното допълнително пенсионно осигуряване. Т.е. надценените - според Илчовски - акции са били купени с парите от вноските на работещите българи.

Свободна Европа подреди и провери фактите, свързани с твърденията на Илчовски.

Какво пише в сигнала?

Бизнесменът Светослав Илчовски обвини съсобственика на фирма “Градус” Иван Ангелов, че го е принуждавал да продава зърно под пазарните цени.

В писмения сигнал на Илчовски е описано, че “през 2019 г. [данните на името са заличени], собственик на Градус АД, ме помоли от името на премиера [данните на името са заличени] и представящ се за скрития началник на Министерство на земеделието и Агенция по храните, че има нужда от фиктивен оборот от управляваното от него дружество.

Целта му беше да излезе за публично предлагане на Българска стокова борса (вероятно се има предвид Българска фондова борса - б.а.). Впоследствие разбрах, че целта му е да приберат средства от частните пенсионни фондове чрез продажбата на акциите.”

Какви документи представи Илчовски?

Свободна Европа разполага с копие от документите, които Илчовски е предоставил в комисията по ревизия като доказателство за това, че има данни за кух оборот. В комисията са внесени няколко фактури на обща стойност около 2 млн. лв. Те са за сделки, сключвани в периода октомври-ноември 2017 г.

От документите се вижда, че в рамките на един месец ЕТ “Светослав Илчовски” е продала на “Градус-3” АД над 3 хил. тона слънчоглед на цена от 640 лв. на тон.

В същия период, същото количество слънчоглед е продадено обратно – от “Градус-3” на ЕТ “Светослав Илчовски”, на цена от 540 лв на тон. Три дни след тази сделка ЕТ ”Светослав Илочвски” е пуснала фактури за намаление на продажната си цена от 640 на 540 лв. за тон, т.е. цената на количеството, което се продава и след това купува обратно, се е изравнила.

От фактурите остава неясно какво е наложило едно и също количество слънчоглед, на една цена, да бъде прехвърляно между две фирми в рамките на няколко седмици.

Според обяснителната бележка към документите "това е доказателство, че сделките са фиктивни".

Според обяснителната бележка към документите "това е доказателство, че сделките са фиктивни". От комисията обаче са изискали допълнителна информация във връзка с платения ДДС по фактурите, както и информация за движението по банковите сметки на двете фирми.

"При такава поредица от сделки единствената логика е да се цели надуване на оборотите пред инвеститорите, но това трябва да се изследва от НАП, Комисията за финансов надзор и да се иска информация от одиторска компания. Само от твърденията на Илчовски не става много ясно за какво става въпрос", каза за Свободна Европа финансистът и депутат от "Демократична България" Владислав Панев.

Какво показват отчетите?

Илчовски твърди, че сделките са направени, за да се генерира фиктивен оборот на фирмата, непосредствено преди излизането ѝ на фондовата борса. Това би направило акциите на компанията по-привлекателни за инвеститорите и би довело до повишаване на цената им.

От публично достъпните данни в Търговския регистър и проспекта за публично предлагане на акциите на “Градус” АД се вижда, че през 2017 г. приходите на “Градус-3”, която е част от дружеството "Градус" АД, се увеличават с 60 на сто в сравнение с 2016 г.

Тази таблица присъства в проспекта, представен на борсата:

Приходите на "Градус-3" се увеличават от 79 881 хил. лв. на 127 886 хил. лв. Това съвпада с годината, за която говори Илчовски. Източник: Проспект пред БФБ
Приходите на "Градус-3" се увеличават от 79 881 хил. лв. на 127 886 хил. лв. Това съвпада с годината, за която говори Илчовски. Източник: Проспект пред БФБ

В проспекта е отбелязано, че 2017 г. не е била добра за продажба на готова продукция на фирмата "Градус-3" и приходите от тази дейност са намалели с 10.6%. За сметка на това е отбелязан над два пъти ръст в продажбата на стоки, каквато е и слънчогледът.

"Прави впечатление, че внезапно в 2017 г. те започват да търгуват повече със земеделски стоки, което най-много потвърждава теорията на Илчовски", коментира пред Свободна Европа финансов анализатор, пожелал анонимност.

Скокът в количествата продаден слънчоглед се вижда и от тази таблица, която също е част от проспекта:

Основна категория земеделски стоки, търгувани от "Градус-3" през 2017 г., са били слънчоглед и пшеница. Приходите от продажбата на слънчоглед са се увеличили два пъти през 2017 г.
Основна категория земеделски стоки, търгувани от "Градус-3" през 2017 г., са били слънчоглед и пшеница. Приходите от продажбата на слънчоглед са се увеличили два пъти през 2017 г.

Фирмата "Градус-3" е част от акционерното дружество "Градус" АД, чийто акции се търгуват на борсата. Фактурите, представени като доказателство от бизнесмена Илчовски, се отнасят за сделки с тази фирма.

Свободна Европа провери и данните за оборотите на другите фирми, които са част от “Градус” АД. Те не показват значителен ръст на оборотите в сравнение с годините преди излизането на борсата.

Кой купува на фондовата борса?

Твърдението на Илчовски е, че целта на тези сделки e била да се направят т.нар. кухи обороти. По този начин да се вдигнат приходите на фирмата и тя да изглежда по-привлекателна за инвеститоритe. Илчовски твърди още, че конкретната цел е била “да се вземат 100 млн. лв. от пенсионните фондове”.

Според публкиция в Капитал седем от всичките девет лицензирани пенсионни компании в България са купили през 2017 г. акции от "Градус", като с най-големи суми са "Доверие" - 22 млн. лв., "Алианц" - 15 млн. лв., НН - близо 10 млн. лв., и "ДСК-Родина" - 7.85 млн. лв.

Всичките седем са акционери в "Градус" и до днес, някои леко са увеличили дела си, като "Доверие" притежава 5.25% от компанията.

Какво се случва сега?

Непосредствено след изявленията на Илчовски акциите на “Градус” на борсата поевтиняха. От фирмата обявиха загуби от 24 млн. лв. заради срив на акциите.

В писмо до медиите фирмата съобщи, че "за по-малко от три години от регистрирането си на Българска фондова борса до момента “Градус” АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045,86 лв."

Според "Градус", доходността от дивиденти за този период е 9,22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г., доходността ще надхвърли 10.44%.

В писмото се коментират твърдения за „акции без стойност и нереални цени“, като се казва, че аукционът е “най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници”.

Въпреки това инвеститорите, които през 2017 г. са купили от въпросните акции, днес отчитат загуби.

"През 2018 г. акциите на "Градус" струват 1.80 лева. Днес са 1.41 лв.. Загуба от над 20 процента. Ако включим обаче разпределените дивиденти от дружеството за периода, загубата за инвеститорите към днешния момент пада доста под 20 на сто", каза Владислав Панев.

От прокуратурата обявиха, че започват проверка по изнесените от Илчовски данни. Фирма “Градус” разпространи позиция, че ще съди Светослав Илчовски.

“Комисията за финансов надзор се самосезира и възложи проверка на дейността на публичното дружество „Градус“ АД относно спазване на приложимото специално законодателство от момента на придобиване на статут на публично дружество, казаха от КФН. В съобщението на контролния орган се казва, че ако постъпи “допълнителна информация, сведения и/или документи, които имат отношение към извършваната проверка, същите ще бъдат анализирани, а резултатите от анализа ще бъдат приобщени към проверката”.

От Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване също излязоха с позиция. В нея се казава, че общо инвестираните средства в акции на "Градус" от пенсионни фондове са 46 млн. лв., което представлява 0.28% от активите на управляваните от тях пенсионни фондове. Те също могат да поискат документи от "Градус" за дейността на дружеството, но от съобщението им не става ясно дали ще го направят.

XS
SM
MD
LG