Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как се "нагласява" проверка? Дело за подкуп разкрива схема в МВР в полза на Иван Ангелов


Иван Ангелов (в средата) и Светослав Илчовски (вдясно) по време на второто заседание на комисията на Мая Манолова по темата за връзката на Бойко Борисов с дейността на групата от дружества "Градус"
Иван Ангелов (в средата) и Светослав Илчовски (вдясно) по време на второто заседание на комисията на Мая Манолова по темата за връзката на Бойко Борисов с дейността на групата от дружества "Градус"

Действащ полицай подкупва своя колега от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност (ГДБОП) в МВР, за да образува тя предварително режисирана проверка, да му дава „изпреварваща информация“ за нейния ход и „да нагласява“ резултатите ѝ. Целта е да бъдат облагодетелствани фирми, свързани с братята бизнесмени Иван и Лука Ангелови, които в този момент са обект на данъчни ревизии.

Сюжетът се развива през 2010 г. в Стара Загора и става публичен благодарение на дело за корупция срещу вече бившия служител на реда Иван Филипов, който е осъден условно цели 7 години по-късно. В момента процесът се намира на втора инстанция, съобщава свързаното със сайта „Биволъ“ Бюро за разследващи репортажи и данни (BIRD) в сряда.

Имената на братя Ангелови нашумяха особено през миналата седмица, след като едрият земевладелец Светослав Илчовски разказа в парламента, че бизнесът им се разраства под личната опека на бившия премиер Бойко Борисов. Според думите му лидерът на ГЕРБ дори съдействал за фиктивното повишаване на цената на акциите им на българската борса.

Илчовски направи серия твърдения за търговия с влияние и корупция по време на две поредни заседания на временната комисия на Мая Манолова за ревизия на управлението на ГЕРБ. Иван Ангелов присъстваше на второто и отрече думите на агробизнесмена, но от изслушването му стана ясно, че действително е близък с Борисов, който нееднократно е лобирал в полза на бизнеса му пред чуждестранни власти.

Обвиненията срещу полицая от Стара Загора

Събитията, описани в делото за предлагане и даване на подкуп срещу бившия пътен полицай Филипов, се случват през август и септември 2010 г., когато текат данъчни ревизии в няколко фирми от групата „Градус“ и дружеството „Бисер Олива“, свързани с братята Ангелови.

Подсъдимият е задържан, след като на 18 октомври 2010 г. дава 1000 лв. на своя колега от антимафиотите в местен ресторант. От обвинителния акт става ясно, че преди това той три пъти ѝ е предлагал отново по 1000 лв., първия път с обещание за още 50 000 лв., а втория – за още 15 000 лв.

Основната цел била тя да образува нова полицейска проверка, „да му изготви „план“ за начина, по който ще протича“, както и „да се ангажира с краен „положителен“ за проверяваните дружества резултат“.

Месец преди ареста Иван Филипов поискал от служителката на местното звено на ГДБОП в Стара Загора да му разкрие и класифицирана информация – „дали има образувана „разработка“ във връзка с дружествата и дали са прилагани специални разузнавателни средства“.

В крайна сметка полицаят е обвинен за предлагане и даване на подкуп, длъжностно престъпление и незаконно притежание на близо 400 патрона. През 2017 г. Окръжният съд в Стара Загора го признава за виновен по първото и третото обвинение и му определя общо наказание от една година условно с три години изпитателен срок. В момента делото се намира в Пловдивския апелативен съд, пише BIRD.

Подозрения за източване на ДДС и данъчни ревизии

Според източници на електронното издание към 2010 г. срещу братята Ангелови тече разследване в Националната следствена служба по подозрения за източване на 10 млн. лв. от данък върху добавената стойност (ДДС) чрез фиктивен износ на хранителни продукти в Румъния. Успоредно са образувани и няколко данъчни ревизии.

От мотивите на Окръжния съд в Стара Загора към осъдителната присъда на Филипов, цитирани от BIRD, става ясно, че „заради пристрастно водене на данъчните ревизии и проверки, приключили с необосновано благоприятен резултат за данъчно-задължените лица“, е била образувана и проверка на инспектората на финансовото министерство.

Така се стигнало до уволненията на няколко ревизори и дициплинарните наказания на няколко ръководители на данъчни екипи, включително на директора на местното териториално звено на Национална агенция по приходите (НАП).

Образуването на фиктивна полицейска проверка на антимафиотите е трябвало да произведе констатации, потвърждаващи първоначалните данъчни ревизии, така че да бъдат компрометирани заключенията на инспектората от финансовото министерство.

Бивши служители на МВР и приятелски връзки

Братя Ангелови са разпитани като свидетели по делото, но по него липсват доказателства, че те са поръчали на Филипов да подкупи служителката на ГДБОП. Връзка между тях и подсъдимия обаче се открива в показанията на друг свидетел, също бивш служител в МВР – Митко Николов, който декларира, че е близък с Иван Ангелов. Освен това познава Филипов от времето, когато му е бил началник в „Магистрална полиция“.

Николов разказва за друг свой бивш колега – Тошко Тотев, на когото съдейства след пенсионирането му от МВР да бъде назначен като шофьор при Иван Ангелов. От показанията на Николов става ясно, че през лятото на 2010 г. Тотев му е споделил за предстояща проверка на дружествата на братя Ангелови. След този разговор свидетелят потърсил Филипов, защото поел ангажимент пред Тотев да провери дали ще има проверка и може ли да се окаже съдействие.

По този повод Николов накарал подсъдимия да се свърже със служителката на ГДБОП, с която Филипов бил в приятелски отношения от съвместната им работа в сектор „Икономическа полиция“ в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Задачата му била да я убеди да образува фиктивна проверка на дружествата на братя Ангелови, която да води по предварително съгласуван план и предоставени от тях данни. Накрая е трябвало да констатира, че в дейността на дружествата няма нищо нередно.

Иван Филипов е арестуван след предаването на 1000 лв. подкуп на въпросната служителка като парите и комуникацията между двамата по този повод са документирани чрез използването на специални разузнавателни средства.

Свободна Европа изпрати въпроси по темата на имейла, посочен в сайта на „Градус“, но до публикуването на текста, не получихме отговори. BIRD уточнява, че оттам също са отправили запитване до компанията, но не са получили обратна връзка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG