Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска от служебния кабинет да сложи ред в "хаоса с ваксинациите" и да обяви война на купения вот


Президентът Румен Радев и служебният премиер ген. Стефан Янев
Президентът Румен Радев и служебният премиер ген. Стефан Янев

Служебният кабинет, който ще управлява страната до избирането на ново правителство след изборите на 11 юли, встъпи официално в длъжност в сряда.

Ден след като от президентството обявиха имената и биографиите на министрите, държавният глава Румен Радев представи приоритетите на назначеното от него правителство.

По думите на президента, в двата месеца до изборите, кабинетът трябва да гарантира нормалното функциониране на държавата и да организира честни избори, “обявявайки война на купения вот”. Сред приоритетите на правителството е и разкриване на “истинската картина за състоянието на държавата”.

“Макар и служебен това е кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, хора изразители на общественото недоволство. Кабинетът доказва онова, което не беше постигнато в 45-то Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтелите разделения. И да се обединят зад каузата за свободна и справедлива България”, каза Румен Радев.

Сред предстоящите задачи на правителството президентът очерта “въвеждането на ред в хаоса с ваксинациите”.

Държавният глава настоя служебният кабинет да вземе решение за плана за възстановяване, който кабинетът “Борисов” не депозира в Брюксел.

При представянето на кабинета, Радев коментира и разпуснатия парламент. “Макар кратък, животът му не бе напразен. 45-тото Народно събрание ще остане един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията”, каза президентът.

“Чуха се дълго премълчавани мнения, пропука се омертата, на която се крепи компроментираният управленски модел, но не се сбъднаха очакванията на хората за създаване на правителство въз основата на морала и законността“, каза Радев.

Почтенност, прозрачност, професионализъм”

Думата взе и назначеният за служебен министър-председател Стефан Янев. От изказването му стана ясно, че основният приоритет на правителството ще бъде организацията на честни избори. “Очаквам всички институции да работят синхронизирано и да бъдат безкомпромисни към нарушения”, допълни той.

“Не мога да се ангажирам, че ще решим всички проблеми, но поне може да започнем“, каза служебният премиер. Според него служебното правителство може да възстанови поне отчасти “загубеното доверие към институциите”.

Янев обеща по-ефективна политическа комуникация с обществото и допълни, че мотото на новия кабинет е “почтенност, прозрачност, професионализъм”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG