Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Път към идеологически партньори". ГЕРБ избра Томислав Дончев и Даниел Митов за заместници на Борисов


Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ освободи от заместник-председарелските постове в партията кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, а на тяхно място бяха назначени вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и номинацията на ГЕРБ за министър-председател в рамките на 45-я парламент Даниел Митов. Това се случи във вторник по време на Националното съвещание на партията, което се проведе онлайн, заради епидемията от коронавирус.

Премиерът в оставка обясни отстраняването на заместниците си – Фандъкова и Николов с липсата на време, защото заради задълженията им като кметове на два от най-големите градове в страната нямат възможност за партийна работа.

Назначаването на Дончев и Митов, Борисов аргументира с това, че във „време в което се твърди, че няма нито ляво, нито дясно“ ГЕРБ заема ясна позиция.

"Със сигурност има още много достойни хора, но с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента и нашите партньори гледат и слушат", коментира премиерът в оставка пред съпартийците си.

Даниел Митов стана член на ГЕРБ през месец април. Това се случи след като беше избран за депутат от гражданската квота на ГЕРБ. Впоследствие Борисов излъчи именно него като номинация за министър-председател. Всички партии в Народното събрание отказаха да преговарят с ГЕРБ и Даниел Митов върна мандата за съставяне на правителство. През годините Митов беше член на ДСБ, след това на ДБГ на Меглена Кунева, а през 2014 г. беше назначен за външен министър в мандата на кабинета „Борисов 2“.

За скритата декларация от президента Радев

Пред партийния актив на ГЕРБ Даниел Митов каза, че президентът Румен Радев е скрил приетата предходната вечер декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9.

Става дума за документ, в който се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието. В декларацията се изразява и загриженост за експлозиите във военни складове в България.

В съобщението, публикувано на страницата на българския президент в понеделник вечерта, разяснения за декларацията липсваха, а думата Русия не се споменаваше нито веднъж.

"Защо президентът крие тази декларация? Какво се случва? Очаквам партията да вземе отношение?", попита Митов, който прочете част от декларацията на английски.

След него Борисов направи "превод на български": "Двуличието е в тези хора. В прессъобщението на държавния глава липсват най-важните абзаци“.

Премиерът в оставка допълни, че „те се опитват нещо, което не могат – едновременно флирт с Русия, същевременно, когато президентът Байдън говори на тази среща на Б9, нямаш мъжеството да вдигнеш юмрука и да кажеш "Аз не съм съгласен с тази декларация".

И още рокади

Междувременно от Изпълнителната комисия бяха освободени бившите депутати Менда Стоянова, Пламен Нунев и Красимир Велчев. Това партийно решение премиерът описа като "обновление“.

На тяхно място в ръководството на ГЕРБ влязоха Вежди Рашидов и бившите министри Деница Сачева и Костадин Ангелов. В Изпълнителната комисия влезе и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който беше отстранен от Борисов като партиен кандидат на ГЕРБ за града на предходните местни избори.

Делегатите приеха промени в устава на ГЕРБ, който разширяват Изпълнителната комисия. В нея, както и досега, по право ще влизат председателят и заместниците му, но останалите членове вече са 12, а не както по-рано – осем души.

„Не е хубаво да сме в крайна враждебност“

Накрая на заседанието думата взе партийният лидер. Борисов се обърна към местните организации на ГЕРБ с посланието, че трябва да се намери път към „идиологическите партньори“. Говорейки за изборите на 11 юли той заяви, че „ако народът ни подреди пак така, не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност"

"Обирайте си думите, нека бъдем господари на изразите“, каза още Борисов. Той даде пример с думата „изчегъртване“, която „възпалява хората“.

Борисов коментира и краткия живот на 45-то Народно събране. „Загубиха се месеци наред, без да имаме управление", каза Борисов. Той коментира, че изборите се провеждат за съставяне на управление, а не за „приемане на един закон от парламента“.

По думите му в Народното събрание се е сформирал „арбитражен съд между бизнесмени, които спорят за договори“. Така премиерът в оставка вижда комисията по ревизията на държавното управление, председателствана от Мая Манолова (ИМВ). В нейни заседания предприемачи се оплакаха от „рекет“ от страна на властта и от страна на приближени до Борисов други бизснесмени.

Освен, че за премиерът комисията е „арбитражен съд“ той каза, че ГЕРБ са станали жертъва на „гьобелсова пропаганда“, а четири – пет, свързани помежду си медии „пускат лъжа и после я ретранслират“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG