Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България


Президентите на Полша Анджей Дуда и на Румъния Клаус Йоханис бяха домакини на срещата в Букурещ в понеделник
Президентите на Полша Анджей Дуда и на Румъния Клаус Йоханис бяха домакини на срещата в Букурещ в понеделник

Президентите на страните от формата Б9 приеха декларация, с която заклеймиха "саботажите" на Русия на територията на страни от НАТО и посочиха конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България.

Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като официални домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън, който се обърна към колегите си по видео връзка.

Въпреки че е част от формата Б9, президентът на България Румен Радев не съобщи предварително за участието си, а в публикуваното късно в понеделник съобщениe на сайта на президентската администрация не се споменава нито веднъж думата "Русия", не става дума и за осъждането на саботажите на българска територия.

Официалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на Йоханис.

"Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България", се казва в декларацията.

Свободна Европа попита още сутринта в понеделник администрацията на президента дали Радев ще участва в срещата, тъй като в календара му на сайта не присъстваше такова събитиe. Получихме отговор, че Радев ще участва по видео връзка и след това ще бъде изпратено съобщение.

В публикуваното по-късно съобщение се говори за "общия ангажимент за модернизация" и за "политиката на "отворени врати" на НАТО".

В декларацията от срещата обаче се говори за "агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО", осъждат се действията в Чехия и България.

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише оше в декларацията.

Срещата на Б9 в Букурещ e част от подготовката за срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни. Тогава новият американски президент Джо Байдън ще посети Европа.

Клаус Йоханис каза в понеделник пред медиите, че президентите от Б9 са настояли за по-голямо съюзническо военно присъствие в региона заради покачващото се напрежение в Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG