Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел предлага по-лесен достъп за ваксинираните и "внезапна спирачка" срещу нови щамове


Плаж в Хърватска. Снимката е илюстративна
Плаж в Хърватска. Снимката е илюстративна

В понеделник Европейската комисия предложи промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Такива са пътуванията с цел туризъм и почивка. Предложението предстои да бъде обсъдено от Съвета на Европейския съюз в следващите дни, предава БТА.

Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света. Предлага се да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина.

Комисията предлага да се повиши прагът на броя на новозаболелите от коронавирус, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.

Според комисията европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните и да разрешат пътуване на хората, получили най-малко 14 дни преди пристигане последната препоръчителна доза ваксина с пазарен достъп в ЕС.

ЕК предвижда да се въведе европейска "внезапна спирачка" и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови вирусни щамове.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и, ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG