Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко подписа декрет за президентските правомощия при извънредна ситуация в Беларус


Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко подписа в неделя декрет, който позволява предаването на президентската власт на Съвета за сигурност, ако държавният глава бъде убит или възпрепятстван да изпълнява задълженията си.

Документът, който официално е озаглавен "За защита на суверенитета и конституционния ред" предвижда, че при гибел на президента в резултат на покушение, терористичен акт, външна агресия или други насилствени действия всички държавни органи и техните длъжности лица действат според решенията на Съвета за сигурност. Заседанията на съвета се председателстват от премиера, се уточнява в съобщението на президентската пресслужба.

През април Лукашенко обяви, че планира да промени начина, по който действа властта в Беларус, припомня Ройтерс.

Преди, ако президентският пост бъде овакантен, или държавният глава не е в състояние да изпълнява задълженията си, властта трябваше да се предаде на премиера до полагането на клетва на новия президент, уточнява Ройтерс.

Много правителства в Европа смятат Лукашенко за нелегитимен държавен глава на Беларус, след оспорването на резултатите от изборите през август миналата година и последвалите репресии срещу опозицията в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG