Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Западът" е искал да убие Лукашенко, смята Путин


Президентът на Русия Владимир Путин по време на речта си пред Федералното събрание на 21 април 2021 г.

В Беларус е бил в ход опит за преврат и за убийство на лидера Александър Лукашенко, смята руският президент Владимир Путин. В ежегодната си реч пред Федералното събрание Путин даде да се разбере, че зад тези предполагаеми действия стоят западни държави.

Изявлението му идва три дни след съобщенията на Москва и Минск, че в Беларус е бил предотвратен военен преврат и опит за отстраняване на Лукашенко. Беларуският лидер заяви, че заговорниците са планирали да отвлекат детето му и "да го затворят в мазе" на територията на Полша. Полша определи твърдението като лъжа.

В сряда руският държавен глава произнесе 17-ото си обръщение. То протече в момент на нарастващо напрежение между Русия и няколко други държави, сред които са Украйна, САЩ, Полша и Чехия.

За по-късно в сряда са насрочени демонстрации в цяла Русия в защита на опозиционера Алексей Навални, който изтърпява присъда в трудов лагер. Здравейто му е влошено, а затворническите власти не допускат до него независим лекар.

Според Кремъл вътрешните протести и нарастващият в света отпор срещу действия на Москва, смятани за злонамерени, са резултат от агресивна "западна" политика срещу Руската федерация.

В речта си в сряда Путин се обърна към неназовани от него "организатори на акциите" против Русия и предупреди, че "те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали".

Той призова опонентите си да не преминават "червената линия" в отношенията си с руската държава. "Ние сами ще решим къде да минава тази линия", каза Путин.

В неделя френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците си да начертаят "червена линия" в отношенията си с Москва и да налагат санкции във всеки случай, в който Москва я премине.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG