Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Западът" е искал да убие Лукашенко, смята Путин


Президентът на Русия Владимир Путин по време на речта си пред Федералното събрание на 21 април 2021 г.
Президентът на Русия Владимир Путин по време на речта си пред Федералното събрание на 21 април 2021 г.

В Беларус е бил в ход опит за преврат и за убийство на лидера Александър Лукашенко, смята руският президент Владимир Путин. В ежегодната си реч пред Федералното събрание Путин даде да се разбере, че зад тези предполагаеми действия стоят западни държави.

Изявлението му идва три дни след съобщенията на Москва и Минск, че в Беларус е бил предотвратен военен преврат и опит за отстраняване на Лукашенко. Беларуският лидер заяви, че заговорниците са планирали да отвлекат детето му и "да го затворят в мазе" на територията на Полша. Полша определи твърдението като лъжа.

В сряда руският държавен глава произнесе 17-ото си обръщение. То протече в момент на нарастващо напрежение между Русия и няколко други държави, сред които са Украйна, САЩ, Полша и Чехия.

За по-късно в сряда са насрочени демонстрации в цяла Русия в защита на опозиционера Алексей Навални, който изтърпява присъда в трудов лагер. Здравейто му е влошено, а затворническите власти не допускат до него независим лекар.

Според Кремъл вътрешните протести и нарастващият в света отпор срещу действия на Москва, смятани за злонамерени, са резултат от агресивна "западна" политика срещу Руската федерация.

В речта си в сряда Путин се обърна към неназовани от него "организатори на акциите" против Русия и предупреди, че "те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали".

Той призова опонентите си да не преминават "червената линия" в отношенията си с руската държава. "Ние сами ще решим къде да минава тази линия", каза Путин.

В неделя френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците си да начертаят "червена линия" в отношенията си с Москва и да налагат санкции във всеки случай, в който Москва я премине.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG